[26]繼續電單車經驗交流(29)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
雖然可能有人問過好多次
但係其實我想問吓想考牌應該去邊間好
大家咁話啦 清
掙扎緊買ninja400定forza300好
兩部性質好唔同,一部純粹代步方便又keyless,一部就玩味重少少又型仔
頭三堂,最重要係練好抬高頭
唔好望地下
轉波記得係 比 收 拉 tick 慢放極力
咁就ok 啦
多謝巴打,轉彎唔好我諗就係唔夠抬頭,
望左近既地方
多謝提點
轉波就真係未有信心,因為騎都騎唔穩
唔知點解我油門控制好差
一比油就好似太多,一快就想收,搞到chok同死火
先說明小弟楂過嘅車不多 技術又差
知道會令想擁有新R3的朋友很不爽
但只是我個人的駕後感 並無不敬之意

那新R3油門質感係小弟楂過嘅車中最差
果架難以順暢地做退檔補油
總會補多/補少令降檔有頓挫
油門反應又很虛…不能給你最好反應
這是我們一行人的共識
所以不太可能是我個人的問題
但有機會是那台車的問題 可到MLT試一下

避震方面 新R3比舊款升級成37mm倒叉
而後避震則不變為中置單槍(無多連桿)
在台七乙進取地駕駛時,重收下潛幅度及作動,跟同為37mm倒叉的250RR MC51實在很像但不同的地方是,在台北巿區的橋上要轉彎時,總覺得不夠細膩,另外有前後避震不配搭的感覺。

坐在車上,會發現坐姿(相對)不太跑,但已經比舊款及某同級車好得多。如果軚把可以低一點像MC51就更好,腳踏就不免俗都是欠改的。雙載嘅情況又是久佳,雖說啡令雙載不多/禁油缸/摟實前面個人,但當R15/R6/R1都有一片嘢俾你捉,MC51又有隱藏扶手時,R3顯然有進步空間,另外後座的乘客也對坐墊有些微意見,認為有點過硬坐得不太舒服(跟同級車比,乘客也有駕26)。尾seat開啟方式個人認為可以改良一下,側邊插匙不太user-friendly。

講咗咁多都有嘢讚嘅,新車標配LED頭燈,照明幅度及亮度頗好。又預留Ram-Air孔作日後動力升級用。在搬身時比以前輕巧,支撐性都係不過腳有點滑,操控性真的進步很多原裝標配Dunlop GPR300比以前好超多以價論貨其實不錯

其實250RR MC51真係唔貴,R25改完都要呢個價,但有啲嘢唔係改就有。同埋MSX係真愛,CBR1000RR SC77都比不上那開心的感覺

我在台七乙的快樂時代
轉彎記住望遠就得,部車就自然跟住你轉
Sor㩒錯負評

Thx for sharing
正評係for你的
請問下各位師兄,我路試期咁啱撞正旅行唔係香港。想問去運輸署改期麻唔麻煩?我睇佢個網寫要交證明文件。定我唔去考再重排?新手請多多指教
肯定有R3車主偷偷負皮
點會用r3同cbr250rr比呀 價位都唔同
係都同cbr300r比啦

要用300R黎比
笑到我甩褲
出學牌車一問

平時渣係咪前後都要掛學?
洗唔洗著反光衣?
係咪最多行50?
有冇時段限制?
其實好多資料運輸署有得睇
要掛學同有時限
唔考重排要俾錢
改期好似唔洗?
基本資料都唔睇
好快問埋報邊間好,考邊條線好
ching有冇試忍400嘅包膠
19 250rr未訂得 hrc
香港好似唔入hrc
點會用R3同250RR嚟比
係都用R25啦

自己睇ARRC AP250用咩車落場就知
比多個 tips 你,練習空波轉 3000 轉
聽聲,記住個聲
你一般黎講,強制定得好 3000 轉
夠哂你考試用
多謝巴打 下堂有機會試下先
十分同意
其實唔洗驚,我都唔識踩單車走去學電單車
去到第三堂連試場都冇入過去練,最後依家出埋車揸緊
我都係補多啲鐘,慢慢熟習吓感覺
代步唔渣大cc 黎講
係咪考自動波好?目標想渣3 6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞