[26]繼續電單車經驗交流(29)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我廢車冇得較
渠蓋真係跣撚到hihi
新胎一樣甩一甩尾
完全無得較個D新個時都唔係太差,用耐左就會有D登

同問,我支叉應該同你一樣,但係因為唔識較+無工具所以無搞過,覺得浪費左
跟車有個工具好似個五蚊銀咁大,已經跌左唔知去邊

上網睇到最簡單係由Sag開始,之後較damping
Youtube有好片教人點做,但係最終都係要靠自己感覺微調番
唔係電子避震又無AI,一係跑山,一係行街二揀一
又要跑到山又想行街舒服只會兩頭唔到岸
彈弓會有壽命,除非 over compressed,自然老化計,個人老死條彈弓都未死
0.8-1.2kg指邊個參數? 有心了解可以 Google race tech 了解多少少
有冇全新r3 車主包膠
不過又唔係落場
搞咁多野不如走多幾轉
keep住微調試下感覺
我tune個O仔尾避震都係上網睇完大約理論
就上山一邊玩一邊扭下扭下

冇記錯睇巴打之前post條呔
練好手車再煩調教啦
成班車手又貼胎
叫我d新手情何以堪
service manual咪有講用咩工具調個preload
冇記錯呢就應該靠右
運輸處網頁有講
講多無謂,一貼胎知咩料
胎邊都用唔盡無謂貼 我架車代步多 p左大半半剩係上過2 3次山
天光道排左3點 係唔係應該練多d慢車,過死車?
係咪學左車架你
新手第一日學
完全唔識揸
油門唔識控制,定唔到油
試過一野扭得太多,炒埋車
轉彎時又成日小心扭左油門
又轉得唔好
成日左右搖,之後就失平衡
都唔知三堂後點考強制
正常,好多人都第二/三堂先有啲感覺
同埋上完三堂係預你會補鐘練架喎
希望下堂會好啲啦,但啲同學仔第一堂已經轉到波
我仲平衡、轉彎都有問題
唔洗同人比較喎, 個個天份唔同, 況且有啲本身又有啲底嘅
無信心咪之後補多幾堂囉, 又唔算好貴
無信心補到有信心為止
考強制前大把時間俾你補鐘
補鐘錢唔慳得
喺台灣租咗架只行走1500km的R3去玩
理應啱啱run-in完,狀態應頗好

測試路線為,單載下行走台北巿區,雙載去淡水/八里,最後還車前晨操上台七乙劈咗轉

我及團友,台北嘅兩位朋友,一行四人都係楂某同級車,而一致同意新R3完全唔掂但同意有好大改裝空間
唔掂意思係咩?
因為佢本身揸緊部同級好掂既車
淨係講唔掂,點樣唔掂法
講埋先得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞