(愛情少甜) 她是我的青梅竹馬,兼炮友 (重製版+結局篇)

1001 回覆
670 Like 10 Dislike
多啲出故啦 我地依家無野睇啦
睇到想喊

貪心一問,幾時再有新故畀我哋追
追左兩個月終於完晒
上面都估中晒
可惜最後作者都唔比水水同詩雨有個happy end
如果你話水水死左都守護詩雨/最後兩個係另一邊重遇都好呀
依家真係sad end中嘅sad end
不過點都好 支持巴打嘅作品 如果有實體書一定支持
我嘅設定係:
自殺死嘅人會失去所有生前同熟人相關嘅記憶
自殺死嘅人唔知自己死咗
自殺死嘅人嘅靈魂會伴隨嗰一刻最掛住佢嘅人
自殺死嘅人喺其中一個最掛住佢嘅人死嘅時候會拎返晒生前記憶,同時受盡折磨(呢度所指嘅其中一個最掛住佢嘅人即係靈魂曾經伴隨過嘅人,對於澄渢嚟講就係詩雨同詩晴兩個,詩晴只有喺啱啱知道澄渢死嘅一刻對佢嘅掛念先超越到詩雨)
自殺死嘅人會喺拎返記憶嘅時候往生(呢點係隱喻,因為靈魂之間有互視性(淅言同澄渢),所以最掛住死者嘅人死咗,自殺者又拎返記憶嘅話,兩個靈魂就會有短暫團圓,對自殺者嚟講太高興了)

淅言幫手解決咗第一二點,所以澄渢有返記憶,知道自己死咗,所以按自殺者死亡法則,澄渢會逗留喺現世直到詩雨或詩晴其中一方死亡。最後詩雨決定自殺,滿足咗澄渢往生嘅條件。而詩雨死咗之後會失去生前所有記憶,喺詩雨死嘅一刻,澄渢已經唔存在喺呢個時空,詩雨嘅靈魂會跟住嗰刻最掛住佢嘅人,假設係子華先。當子華死咗,詩雨先會有返所有記憶,到時先會發覺澄渢好可能都用呢種方法陪住自己,但嚟唔切飲恨就要往生,因為要避免同子華嘅靈魂團圓

大概係咁
始終係愛情故,呢方面設定無講到咁白
抖抖先
明明先出咗一個月,一定係我出文慢到好似過咗兩個月咁
往生既定義即係點解
應該係投胎輪迴
詩晴
樓主可唔可以寫一寫個happy ending比詩晴啊?明明詩晴付出咗咁多但最尾竟然乜都化灰,好sad
個故真係好好睇
呢個係我睇完最灰嘅故
睇到最後個句男人老狗忍唔住喊左出嚟睇到好心痛
由頭追到落尾
呢個故真係好好睇
無試過晚晚都追故睇有冇更新
巴打出書一定買嚟支持
我既愛情故事:

曾經鐘意過一個女仔,最後到依家都係A0
已經完全放下果一段暗戀

可能係大家其實根本都冇咩接觸,可能係我根本冇動過情,可能係我根本個人比較冷淡。

所以好快放低

可能係因為咁,就算個故係好催淚,我都係完全喊唔出

不過都係果句,好撚好睇
說好的good end呢又想痛死我
好唔開心
原來太掛住一個人 係會掛到死嘎
唔係幾滿意最尾既結局 仲以為可以有情人終成眷屬😭
Sad到爆,喊咗....好耐冇睇故睇到喊,點解會係咁架
不過真係好睇!
作者大大 到底邊part無真人真事
同埋問多次先 出書可唔可以寄黎日本!
作者大大 到底邊part真人真事
同埋問多次先 出書可唔可以寄黎日本!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞