(愛情少甜) 她是我的青梅竹馬,兼炮友 (重製版+結局篇)

1001 回覆
670 Like 10 Dislike
讀者意思:詩雨奇蹟地見到水水嘅靈魂
同佢一齊渡過餘生
happy ending~完~
P你個K
俾個sad end 嘅happy ending 我地都得掛
連死都無得一齊
晴風好可憐
洗唔洗咁慘情
老豆老母死曬
詩雨有冇諗過個仔架
有冇得出個開心BBQ 既ending呀
好sad
第一個由頭追到尾都無棄既故,好撚好睇
結局收得幾好,可以進步既地方係時間線,回憶,思緒可以處理得好少少,有唔少章節一開始都唔知個時間點係邊,我見唔少巴打都有少少摸不著頭腦
作者的話:

每個人嘅生命入面,都有一個詩雨、一個詩晴、一個巧妍。
一個係自己最愛、一個係最愛自己、一個係最啱timing。

現實就係咁殘酷,自己最愛好多時候都唔可以同自己行完一生一世嘅路,就好似故事入面嘅種種差錯,令到澄渢詩雨要去到陰陽相隔先心意相通。

點解表白要等時機?點解一齊要啱timing?我將一啲自己嘅親身經歷重新包裝放喺故事入面。曾經因為自己一時衝動,葬送咗一段愛情,就好似澄渢一樣。

如果澄渢把握機會唔理咁多打死罷就、如果詩雨俾少少信心自己行多一步,結局或者會完全唔同。

故事始終都係故事,點解我寫到咁sad呢?其實係想帶出,如果你仲有機會去把握,請緊握呢個機會,如果唔係就可能會好似故事咁,彼此行上一條分岔路,同對方老死不相往來。千祈唔好怯!趁仲有得挽回就去挽回,唔好下下等到婚禮先去唱阿牛!問下自己以後會唔會後悔,當下就做一啲唔好令自己後悔嘅決定!

打完都覺得自己勵志。但有一樣真人真事嘅係,現實中真係有可能有人無聲無息不留一聲就徹底喺你世界消失,你瘋狂埋怨自己無把握好嘅同時,機會已經溜走……捉都捉唔返。

到底有幾多成係真人真事呢?一、兩成掛?基本上你係故事搵到幾多自己嘅身影,就已經等同我放咗幾多自己入去。每個人嘅愛情故事都大同小異,一係圓滿,一係錯過……而我喇喎,錯過嘅經歷比較多,所以先寫呢個故以敬效尤,警惕自己唔好重蹈覆轍,免得覆水難收。

你呢?你嘅愛情故事又係點?
出書嘅話會執返靚仔
連載太趕
雖然記得個設定
但尾嗰下水水一d描寫都冇就往生左有d突兀
不過咁樣寫水水往生前最後一個記憶就係睇著自己最愛嘅人自殺呢下好震撼

樓主個故愈寫愈絕
sad過舊版sad end好多
不過我個人係prefer sad end多d
支持樓主

一句題外話:
成日覺得舊版sad end 水水鬼魂狀態幫詩雨抹眼淚嗰下
如果可以扣返佢地細個嗰句"眼淚眼淚唔見曬"嘅對白就完美
最後果句睇到想喊
諗住留返少少嘅open end空間廢事sad到盡頭
唔記得直線宣傳:
https://www.facebook.com/nlsr54604/

支持下,而家寫影評多
點解要自殺咁蠢
好撚慘
幾好睇呀,記得繼續寫多啲故俾我哋睇
Btw晴風好慘,懂事之後發現阿爸阿媽死晒
仲以為今次會有happy ending
又追完一個故 唔知下次會追故又係幾時
好耐都冇試過咁有動力去追一個故事
都係果句 如果出書一定支持
都啱嘅
始終都有巴絲打鐘意happy end
係我自己少少bias 姐

between 我睇返之前原來句對白係叫
痛痛,痛痛飛走曬
真係要罰自己再重睇
真心...好耐未試過追故了,呢個月晚晚準時八九點就上嚟睇吓
兩個主角生前錯過左對方已經夠晒 sad,估唔到連死左之後都唔可以比佢地喺返埋一齊,呢個 ending 真係好絕
咁樣撚我地好咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞