(愛情少甜) 她是我的青梅竹馬,兼炮友 (重製版+結局篇)

1001 回覆
670 Like 10 Dislike
多謝樓主嘗試令一眾讀者好過d
最後變左背後靈
(Show Blocked User - 丁蟹)
你呢個問題問得真係好!!!!
我都好樂意解答你呢個問題!!!!!

因為關第二個故【我成為了一個女孩的守護靈】事
最後變左背後靈

曉唔曉規矩?
我屌你老母臭西
quote乜撚野文啊
講左幾撚多次啊
碌到手殘啊仆街
唔好quote文啊
Sorry真係唔識規矩,下次留意番
喊左
加速
詩雨最後母子平安,我不禁鬆一口氣。

即使在她昏迷期間,我的靈魂亦一直留在她的身邊,為她打氣。

後來,詩雨和她的丈夫離婚,並坦白向他說那個是我和她的孩子,取名「晴風」。

在喪禮上,我的父母聽到詩雨說的那番話,把我那份人壽的賠償給了詩雨還債。

其後,當晴風狀態穩定下來以後,她把他交托給我父母,自己則帶著把我的骨灰帶到世界各地的海洋撒灰。

「水水,你睇呢度幾靚!」
嗯,真的很漂亮。

「水水,你而家點呀……」
我很好。

「水水,我好掛住你……」
我也一樣。

「水水,原來呢個世界任何一個角落都已經唔會有你……」
不,我就在你身旁呀……

「水水,我想像唔到……以後都聽唔到你把聲……以後都見唔到你……摸唔到你……」
對不起,我不應該去死……

「水水,話俾我知,當我返到香港,你就會嚟接我機……」
我會!我會!我會!

「水水,悟空係死極都死唔去架……」
可惜現實不是漫畫……

「水水,點解我覺得你一直都陪住我……」
嗯,這一輩子我都會陪著你……

「水水,點解佢哋個個都可以笑得咁開心……」
你也一起笑呀,你也笑呀詩雨……

「水水,明明你已經唔喺度……點解我吸嘅每一啖氣都有你嘅味道……」
那是我們回憶的味道……

「水水,點解……點解你要死……」
對不起、對不起、對不起……

「水水,我哋……一齊返屋企咯?」
仲有?
完??
係詩雨準備要跳海搵水水既節奏啊
完!!!!!!!!!!!!!!!!
多謝大家一直支持同收看,呢一個月時間過得好快,同時過得好充實,無諗過一個重製故事大家咁鍾意,多謝每一位覺得好睇、眼濕濕過、喊過、共鳴過、感動過嘅巴打,多謝你地對我嘅肯定
嚟到呢度,不求什麼,只求一個正皮,係我繼續創作更多好故事嘅動力!!!
或者有人會問,個ending咁撚sad嘅?我會喺下個留言講一講我對呢個故事嘅睇法,同埋交代返有幾多係真人真事
一齊返屋企係咩意思
「水水,我哋……一齊返屋企咯?」
咩意思
live咗 好撚sad啊
可能係自殺
sad到呢
水水死一定係真
作者意思:對於詩雨嚟講,有澄渢嘅地方先係屋企。所以一齊返屋企,之係佢要去搵澄渢,即係自殺。但喺自殺嘅一刻,澄渢就要往生(前文隱喻過當其中一個最掛住死者嘅人死去嘅時候,自殺者本身會喺嗰刻得到懲罰,而淅言做到嘅嘢只係幫佢拎返生前記憶,其他所有法則不變),所以係sad end中嘅sad end,死都無得一齊。

讀者意思:自由發揮
詩晴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞