[平成最後のお花見] 北陸溫泉賞味之旅

329 回覆
59 Like 4 Dislike
plan plan先
多謝分享
去開雨晴有機會去冰見食下鰤魚
咁你睇埋動畫版咪得囉
have fun
Push
冇浜辺同北川唔係好想睇
Thanks 晏少少 update
有堅持
晚餐係富山食我差唔多每次去日本都食既天婦羅

同壽司, 鰻魚飯唔同
天婦羅係西洋傳入黎既食物
再係日本再發揚光大
呢樣係我好中意食既野, 而且豐儉由人

咁最傳統最傳統係點做呢?
東京是山居-早乙女師傅解釋過係用高溫係食材表面炸起一層麵衣
食材俾呢層麵衣密封, 再用入面既熱力蒸熟食材
所以天婦羅係蒸同炸既結合

北陸唔係太多天婦羅餐廳
我揀左一星既 - 天ぷら小泉 たかの

呢間店既師傅係香港都有分店既一寶出身
天婦羅用紅花油炸關西 style 既薄麵衣

第一個環節係前菜

胡麻豆腐 - 海膽
2種食材口感好似, 加埋一齊味道有層次

刺身係鮪魚赤身

沙律 refresh 下先

第二個環節係天婦羅

打頭陣係富山灣白蝦 + 海苔天婦羅
呢d 深海白蝦仔係富山灣既特產
味道係清甜 style
主廚同隔離識講英文既客人都 share 話呢d 蝦非常難剝殼, 心機之作

跟住係 classic 既車海老 + 炸蝦頭

類似椰菜花既山野菜

岩岩上市既竹筍, 竹の子
睇到麵衣既厚薄係視乎食材改變

唔知咩名山野菜, 有 d 蕨類 feel

櫻鯛
春天既代表

甘筍, 金時人参

瑩光魷魚 - 紫蘇葉 - 腐皮
呢件好得好得
腐皮包住瑩光魷魚再用薄既天婦羅面衣蒸熟
創意得黎又忠於傳統, 仲用埋在地食材

第三個環節係食事

一般黎講天婦羅最後會用天丼或者天茶作結
呢間野有多一個特別選擇叫天バラ
佢係將天婦羅蝦餅打脆, 加芝麻同少少 wasabi
隔離既日本女人熱情推介, 正架

最後係柑啫喱

Overall 黎講呢間天婦羅既季節感非常之重
一開波既櫻花胡麻豆腐
之後既天婦羅, 全部都係當季時令
另外呢度位處北陸, 睇到主廚盡量都用在地食材, 對比之前食開既江戶前 style, 體驗係耳目一新

Side story:
一入到去間鋪, 全場都係 local 中年人
佢地個反應係非常之好奇, 做咩2個廿幾歲遊客入左黎, 而呢個亦都係跟住話題既起點
可能呢個城市某間大廈既地庫, 應該唔係遊客亂入既地方

今次咁岩左右隔離都係比較好奇既人
我隔離係高岡黎流利英文既中年夫婦
Fd 隔離果對就唔太識英文要 google 翻譯
跟住就 gi li gu lu 講唔停, 我地2個就各自招呼佢地啦

其實呢 d 情況真係好多時都發生
特別係 d 少少高級料理既 bar 枱
佢地都好似好有興趣認識遊客
但反而自己 local 中間就拘謹返
Anyways 大家交流下美食同旅行, 次次都係幾開心既經驗
2 pair 係走之前都係握手 say goodbye
Nice experience
豪遊之餘仲好多background info
支持
Thanks mate
多少少 bg 希望 more than 到此一遊 la
果陣係銀座有日都想食天婦羅
之後搵左有兩間好高分, 但睇一睇到萬幾兩萬YEN 一個人
我理解唔到點解天婦羅可以咁貴 唔捨得食
銀座我食過近藤, 另外都去過是山居
我覺得天婦羅都係一樣好講技術既野
因為唔同食材既水分, 形狀都要求唔同既油溫同埋麵衣
譬如蝦咁, 麵衣整厚左少少已經影響蒸既效果同口感
而好多主廚都係用一盤麵漿同一個油鍋去控制呢樣野
有機會可以去近藤或者深町食 lunch 試下先
名古屋にい留啦
""如果""book 到, ""如果"" 我會去再去名古屋呢個咁悶既城市
可以一戰既
巴打黎緊去邊玩
唔book天婦羅,book法國菜或者去排鰻魚飯又得啫
排就唔濟啦, 唔中意排隊
法國菜相對易 book, 好食又唔貴

我都去完番黎啦
富山之外去左邊度玩
食完就搭 15分鐘車返金澤酒店

車頭既 gran class, 個位望落幾正
冇咩事我坐返落後面先

今個 trip 最後1次搭新幹線, 影多幅先

尋日係百貨公司買左 2 款生果
今晚食既係 - 靜岡蜜瓜, 静岡クラウンメロン
佢地出 d 溫室蜜瓜係一樹一果, 所有既營養 pump 晒去一隻度

果肉係粉綠色
近幾次旅行都拎左把生果刀方便切生果
2個人食梗係一開2, 當湯碗咁飲晒 d 汁

之後 d 味道都唔洗點多講, 清甜多汁

滿足既一晚

Day 5 完
真係堅豪玩
全部都係好西
去左輕井影pre wedding,之後上長野,行立山行部黎富山,之後去outlet就出翻去東京了

但不停落雨
田代喎,連咩尾花廣川都冇興趣淨係想排呢間
跟大佬學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞