[平成最後のお花見] 北陸溫泉賞味之旅

329 回覆
59 Like 4 Dislike
未食和牛就唔似去到日本既

日本人食牛既文化係明治維新開始
為左社會文化發展同西方接軌, 開始學西方人食牛肉, 飲牛奶
當時 d 人就諗點樣將西方既牛肉融入日本既傳統
鋤燒就係其中一樣和洋折衷既料理成為我地今日見到既壽喜燒, sukiyaki

今日去食壽喜燒既餐廳就係當時明治年間已經開門做生意既 - 人形町今半

去左銀座既分店

lunch 有 set 同 full course
如果 order full course 通常都會安排個室

一上黎杯 draught beer 我唔知佢點樣拎入黎可以唔瀉

少少前菜 - 凍牛展

呢個係今日特上 course 既青森產和牛

蔬菜同燒豆腐

今半既壽喜燒係關東 style
佢係落醬汁煮滾左再放牛肉 / 其他配料
成個 course 會由著左和服既女待應幫手整

第一份只係得牛肉
食落去好嫩滑... 肉汁, 蛋汁同油香真係 perfect match
每次食 sukiyaki 都好開心, 和牛就係咁純粹既煮法已經好好味既食材

待應繼續度煮牛肉同其他食材
牛肉 - 大蔥 - 竹荀

牛肉 - 大蔥 - 香菇

燒豆腐 - 皇帝菜 - 甘荀

最後會整一個滑蛋飯

甜品揀左綠茶雪糕

呢度唔止野食好, 服務感覺係 elegant, 去到同安排都好有禮貌
食完之後佢地送我地出門口, 襟好 lift , 鞠躬到閂門先走
多謝支持
樓主影d相幾靚,留名
上次食壽喜燒覺得太甜唔太岩口味

樓主呢個係咸定甜
係銀座午市食呢SET要幾錢?
D FD 都成日話LUNCH 去銀座食野抵好多
Hahaha, 我拎左相機冇用過, 唔係會好少少
咸甜 balance, 呢度個汁預先較好
我之前京都食關西 style sukiyaki 佢 on the spot 溝, 同埋落砂糖, 如果重手左可能有你個情況
大概 8k pp
價錢黎講今半間間 d set 差不多, 揀間就腳 ok
食完飯想行多 d 路

行左去皇居附近 hea
呢附近好多好有特色既景點
次次都想黎行下, 今次終於安排到

首先去到既係皇居正門石橋
好靚仔既眼鏡型設計
上面既西式路燈同後面既伏見櫓雖然黎自2個唔同既世界, 但又好鬼夾 wo
咁呢度門主要係大事先會用
下 2 星期新天皇登基就會見到佢坐車係度出黎啦

皇居同東京既商業區中間有個大公園同護城河做 buffer
經過外苑同埋丸之內, 建築就變返高樓大廈

沿住中間條鋪到好靚既直路(行幸通り)行就到東京站
呢個紅磚建築既歐式建築係東京站既正門

一望落去勁似墨爾本個 Flinder street station
佢係由明治時期既建築大師辰野金吾設計
雖然二戰俾人炸爛左dd, 直到今日都係首都既中央車站

個門口對正皇居, 中間呢個門係天皇專用

跟住就繼續行去日本橋果邊, 天橋下面既係日本橋果條橋

日本橋係東京經濟發展開始既地區
亦都係幾條官道, 包括”東海道”既起點

呢度行到去京都要 503粁 = 503km

好多重要既設施同商店既本店都係呢度

半澤直樹係呢間銀行取景

之後經過日本銀行本店
(日本既央行, 其中一個工作係印銀紙)
又係明治維新果時起既歐洲式既建築,
佢同東京站一樣都係出自建築師辰野金吾既手筆

上空望落去會係一個”円”字 (photo from google map)

本來想 join 見學 tour, 睇下金庫同運作
但時間上安排唔到, 等下次再睇

跟住行左去日本橋三越本店
呢間野係全國第一間百貨公司

本身已經係百年歷史建築

睇埋內攏就更加犀利

4月3日已經整好 "令和" logo 既 sake

當年築地既前身-魚河岸, 就係日本橋附近
東京灣既魚穫係度交收左300年
之後關東大地震, 震爛左就搬左去築地
好睇又夠資訊
想去皇居好耐
不過唔想去東京
呢幾日睇幾個遊記都係去到皇居
皇居外好多人跑步
Thanks
我想寫多少少社會背景同文化
之後一篇會講少少平成就完左東京
今期流行
但呢排佢附近多 function 攪, 未必可以跑足全程
過年排先囉

宮內廳果度有得申請入去睇
但呢半年我諗都唔太方便
登基之後又要起大嘗宮
今個月係平成天皇在位既最後 1 個月
唔同既博物館都攪左 d 展覽去回顧佢在位呢 30 年
我地最後係東京既活動就去左日本橋高島屋本店睇展覽:

御即位30年 御成婚60年記念 特別展
国民とともに歩まれた平成の30年

個展覽係每日新聞社同宮內廳合作攪
主要係回顧天皇同皇后在位30年既生活同工作
高島屋正門擺左架當年結婚同即位用既馬車

(展覽入面唔影得相, 下面所有相係日本既新聞度 capture )
最重要既展品就係天皇同皇后當年"即位礼正殿の儀"既裝束
即係下面幅圖呢件

黎緊10月就會見到新天皇行呢個儀式

入面有好多幅國內既工作, 生活同外訪既相

平成呢 30 年日本都經歷左好多天災
展覽都回顧佢地 2 位對受災地既訪問
係展覽入面, 呢幾幅我印象幾深刻 (下面既圖係網上搵返返黎)

岩岩個 weekend 天皇同皇后都去左參觀, 亦都代表時代準備結束

行完就行返去酒店同東京站搭新幹線去北陸
かがやき號係呢條線最快既列車
由東京到金澤全程400幾公里
我地架車會停上野 大宮 長野 富山4個站

E7 真係好靚仔

晚餐就係日本橋高島屋菊乃井買左便當係火車食
穴子煮到軟綿綿同蛋絲係好有水準
飯就撈左醬汁同有 d 甘荀碎, 有層次感

基本上成車大部分人都係食下便當, 飲下野
前幾行有 2 條友拎埋個木盒仔 (枡) 飲sake
食下野, 吹下水, 2.5個鐘好快就到金澤啦

金澤會係今次去北陸既基地
之後用 pass 做唔同既 day trip
呢幾日會斷斷續續住係金澤車站上面既 via inn

book 左2間單人房
同朋友可以有多少少私人空間

知道金澤都冇咩甜品鋪既關係, 係東京買過去食
呢枝野我買果時以為普通果酒, alc 3%果 d... 點知飲飲下唔似 wo... 原來 1x % alc

最後睇下 Brexit 呢單野柒出國際既笑片就訓

Day 2 完
Push
Day 3 金澤 - 宇奈月溫泉

講左咁耐今日入正題講北陸

今日行程主要分2部分
第1部分係金澤市內"賞櫻"
第2部分會入黑部既宇奈月溫泉一泊二食

金澤之前係加賀藩既主城
因為物產好豐富, 江戶時代果時係最有錢既大名

咁有錢又唔想幕府驚佢造反, 就走左去玩藝術
果時藩主既花園 - 兼六園, 仲係日本既三大名園之一
一入到去就係 iconic 既石燈籠

原本諗住去到滿開
少少可惜既係之前落雪凍左幾日, 開花情況唔太理想

兼六園係迴遊式庭園
入面起左池塘, 假山, 茶室果 d

係入面圍住唔同既景黎行係好 Chill

而個名改做兼六園都其實幾貪心
因為想係一個園包含6款景色
至於邊6款同埋點欣賞我就暫時未有文化去了解

反正入到去都係一個好舒服既園林

兼六園應該係結婚相熱點, 入面有幾 pair couples 影緊

差唔多行完先見到幾棵滿開既櫻花

都叫睇到櫻花既

跟住就去左隔一條橋既金澤城
櫻花又係全部未開…

金澤城大部分舊建築已經燒毀左
E+ 見到既係近年重建既

我地入去”五十五間”長屋

佢重建就唔係好似大阪城咁用鋼筋水泥既現代方法整返出黎
係用返當年既木結構去整返出黎

佢都有介紹點樣用榫卯固定, 所以都值得一睇
thanks
咁兼六園值唔值去?
兼六園冬天雪景靚到痴線

上次十二月去超正
兼六園靚仔既, 做得幾精細, 多 details
我係少少唔好彩冇花睇
我都聽過兼六園睇雪最正
有冇相 share
街市係最直接反映當地既飲食喜好
去左近江町市場行

佢係一個 local 既 market, 唔會一味賣海膽長腳蟹 sell 遊客

因為富山灣地理關係, 呢度好多靚食材 (之後下一篇會講多少少)
入面既野由普通野到高級野都有
能登出既鮑魚

黎到北陸最出名, 最好食既魚
喉黑, のどぐろ
呢種深海白身魚最好係燒黎食, 油香再加肉質細嫩, 黎北陸必食

另一種北陸唔少得既魚係ブリ, 即係油甘魚, 呢度當然全條賣啦
其實金澤附近有個漁港叫冰見, 果度冬天出既頂級油甘魚叫冰見寒鰤, 氷見寒ブリ, 肉質同魚香又係出晒名正
E + 雖然少少過季, 但有機會都想試下佢

呢堆伊勢海老大隻, 生猛仲要三重縣出, 1隻大概6000 yen

游水既鮟鱇魚真係第一次見
係富山灣咁鬼特別既地形先做到
佢個肝一定超好味

另外有幾間賣菜既
影左呢 d 日本香菜, 大部分都唔知咩黎
但食飯周不時都見到

咁遊客野又唔係冇既, 都有 d 刺身同蠔

蟹可能唔岩季, 反而比較少

係近江町排隊食野唔係咁好控制時間, 返左金澤站食

佢前面個鐘係用水柱整出黎

去左都係魚販開既-魚菜屋

咁去金澤成日都聽人話食海鮮丼
通常都好豪華, 閒閒地10幾款刺身, 呢個個 fd 既:

系出名門既 cheap 清酒

我就中意刺身同飯分開
呢 set (枱上面既全部野) 都係 2600 yen

可能因為近白川鄉既關係, 金澤特別多鬼佬
有一段時間餐廳入面好多枱外國人, 同隔離班加拿大鬼吹左陣水
我諗果刻除左店員之外成間鋪都聽得明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞