[平成最後のお花見] 北陸溫泉賞味之旅

329 回覆
59 Like 4 Dislike
佢地好多唔同既野都有專門既神社
羽田仲有間多一間飛行神社

仲要食多餐 lunch 先離開京都
睇錯飛田
冇你咁開心啦
你班友
聽日update
今個星期就完晒啦
去到好後期先知飛行神社附近有櫻花名所
佢就係背割堤
一場去到梗係順便行埋

1.5 km 長既道路兩邊種滿晒櫻花

朝早主要都係 local 行, 好寧靜, 舒服
(之後聽人講返原來晏少少已經人山人海)

今日個藍天好正, 天氣又舒服
不過呢度真係遠左 dd...
唔係去開呢頭都唔知有條咁既櫻花堤

最後一餐 lunch 梗係要留俾 - 鰻魚飯

今次揀既呢間係2018年新開既”大國屋 鰻兵衛”
老闆本身三代都係錦市場開鋪賣燒鰻魚漬魚
做左幾廿年 係70歲開左間鰻魚飯鋪
而呢間鋪就剩係開 lunch hour

鰻魚飯係好容易令人滿足既野食
岩岩燒完熱辣辣勁香真係飯都食多碗
偏偏呢樣野係香港好難食得好
始終功夫 食材 成本 同人流未必咁容易平衡到
次次黎到日本都會揾間鰻魚飯食下

因為鰻魚同飯都係落單先開始準備
落左單之後要等30分鐘先有得食

鰻魚佢係用備長炭燒出黎既愛知縣國産鰻魚
飯就用厚既陶釜直火燒出黎(煲仔飯咁樣)

serve 既鰻魚有厚厚既 4 片
食落肉質緊緻又厚肉, 加埋淡淡既炭香
呢間既醬汁非常之清雅, 加少少更加食到鰻魚既鮮味
飯係厚釜直燒, 口感非常之好

呢間係用關西既做法, 係腹部開刀
直接用炭火燒

最後佢地當然會刮埋個 d 飯焦整個茶漬飯

Overall 黎講, 非常之高水準
店主雖然成 70歲先開店, 但佢考慮得非常詳細
由環境, 食器, 鰻魚, 飯, 甚至果幾片漬物全部都 greatly executed
服務非常之有禮貌
我睇好佢下次有機會拎星星
鰻魚
京都誠意推介
等我下次試下 reserve 天然鰻

好天嘅背割堤真係好正呀
兩年前去過下雨天好無癮
成件事又少人又好天, 行得好舒服
櫻花堅係配藍天先靚....
巴打間鰻魚飯一個人食唔食到?
使唔使訂位?
一個人食到, 一定要訂啦當然
果日幾個客 walk in 被 reject
我個人覺得佢係京都最好鰻魚飯, 好好食+全部細節做到足
(Tabelog 京都頭3位鰻魚飯都食過)

P.s. 訂左一定要準時到
係咪經酒店訂?
要試下先
經酒店訂 ok
幾時去
仲Plan緊
希望試到啦, 到時報告下
如果前一晚book得唔得
搵次去關西廣域走食先
夜晚唔開 wo
我早一個月 book
Good luck
正啦, book 到就試下啦
食完野開心完, 臨走就買手信俾屋企人
去左隔離大丸買左 d 士多啤梨 hand carry 返香港
唔知點解四國 d 士多啤梨好中意 show 埋個椗, 感覺好 fresh
今日買左香川縣既女峰, 由京都香到返香港

之後就去京都站搭 haruka 走人
一見到架車又 o 左咀, Hello Kitty Haruka
勁多人圍住架車影相

今日搭 CX595 返香港, 關西機場真係多人到傻左

KIX 個 lounge 繼續係乜都冇

呢個 port 1日都5班機真係攪返好 dd 啦
D 野食 refill 得慢, d 人食完野擺係度又冇人執, 仲要有 d 焗…

Anyways, 都係坐 15 分鐘, 是旦飲杯野

今次係真 J 啦, Bye Japan!

Dinner Service 一直做得唔錯
Snacks w/ white wine

duck breast 我 soso, 好心佢轉返海鮮頭盤

幾日冇咩食肉, 見肉就 dog rush
w/ red wine

cheese platter, fruit
w/ red wine

個 fd 話一直都冇機會食日本 haagen dasz
w/ Baileys on the rock, 正

Runway 25R, cleared to land, Cathay 595

Day 8 完
後記:
1個月之前, 我地係東京車站出發
經過櫻花滿開既北陸,
去到海鮮好出名既富山灣
最後黎到千年古都京都
由白川鄉, 兼六園, 東京歷史建築到羽田見學
參觀過現代同傳統並存既社會教育同發展
回首香港, 可能都有少少值得參考既地方

飲食文化有句說話叫”不時不食”
意思係按季節時令, 食相應既野
係近江町市場行到去omakase 既餐桌
乙女壽司既魚貨, 天婦羅小泉既在地食材
甚至搭火車既便當
唔同既食材配搭, 擺設既氣氛
都感受到好切實既季節感

亦都係呢份季節感
500年前既醍瑚寺既貴族花見文化繼續傳承到今日係新宿御苑, 足羽川普羅大眾既お花見
由古到今, 大家都係享受呢個季節俾到我地既食物同環境

有人話, 花見係一種把握現在, 活在當下既文化
花期既不確定, 天氣既變化, 我諗各位有份追櫻既人都感受深刻

今次遊記到此為止,
多謝各位一直既支持
有緣再會
樓主後記寫到咁有感觸嘅
睇到我都毛管戙
成個遊記有內容啲相又靚
支持 期待下次遊記
恭喜無爛
幾時再去過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞