[平成最後のお花見] 北陸溫泉賞味之旅

329 回覆
59 Like 4 Dislike
唔係啦 我少去日本玩多少少 ja
其他巴打去得密 d 又玩得勁 d 啦
我今次住山代
行出街係幾靜, 唔多人
但好奇怪架
去到旅館食飯 d 人就唔知邊度出晒黎
一個人對住個主廚好尷尬
温泉旅館同お任せ
兩樣都唔會平,巴打你呢度兩度應該已經貴過我去一次旅行嘅洗費
去旅行最緊要個體驗係開心就夠啦
唔一定貴先好, 平就唔好既

黎緊 plan plan 去北陸啦
你諗多左
人地一個人整10個8個人野食, 邊有時間同你談心
上年去左北陸賞櫻
不過天氣突然變暖 +不停落雨
d櫻花打晒落地

打算遲d會plan去多次,行立山黑部 + 上高地
櫻花呢樣野就係咁 unpredictable
今年個花期算長, 佢開花期一直好天氣

上高地正呀, 你行既意思係行山?
因為我見路牌同 d 人係上高地行上穗高連峰
yup無錯
本身對購物完全無興趣,寧願將d時間放多d係去多d唔同地方,睇多d風景度
正喎,
我果次剩係大正池行去明神池
行上槍岳果 d or 行多幾日果 d 路線?
我見佢 d 配套好足, 風景又靚
加油
我成日都諗佢地係咪長期係自己房
冇咩人, 周不時都獨佔
福井有咁好的櫻花睇
仲要天氣又正 wo
唔坐低 chill 返下對唔住自己啦
飲飽食醉兼跌埋錢就搭車去富山

呢幾日都係將新幹線當 shuttle 咁周圍走

富山市好細下, 櫻花黎講得2個主要景點
分別係北口既環水公園, 同埋南口既松川
個藍天黎到富山就冇左啦

第一站係環水公園
呢個公園之前係運河, 跟住之後圍住個湖起左好多設施

感覺好乾淨舒服, 攪下活動/ 跑步一流

呢個公園入面有間好出名既 Starbuck
至於係咪最靚就個個人睇法唔同啦

前面係湖景, 側邊種滿櫻花, 背景係雪山

櫻花季節係一個 social gathering 既日子
大家都坐晒係湖邊野餐, 有小食車賣下野食, draught beer 咁
我地都好悠閒咁坐左陣

另外都有 d 人就唱下歌, 成件事好 chill

呢班友幾有心, 化晒妝玩傳統樂器

係度見到有人派 d 動漫既 file, 見幾靚就拎左
平時冇睇開唔知咩黎
返黎查返係"我想吃掉你的胰臟", 原來佢既劇情都係富山同高岡呢頭拍既

係環水公園 hea 到就日落就去左松川
呢個景點係日本櫻花百選
成條河好似變左櫻花隧道

佢係一條好窄既河2岸都種滿晒櫻花
中間有 d 觀光船仔行, 幾有 feel

行到咁上下有架貨車仔賣煨蕃薯, 勁香

行多一陣都差唔多天黑
一於 google 下有冇夜櫻先
咦, 又有喎

咁呢度2邊打晒燈都有 d 似目黑
不過少人好多

p.s. 聽日成日有野做, 後日再出 post
下回預告: 天ぷら おまかせ
其實未諗過行程係點
只係聽過同事話果邊d風景好靚
反正都唔會plan今年起行,重有時間

下回預告: Sushi おまかせ

堅係靚架
下面係我上次去 d 相
佢有唔同日數行山路線, 可以行上去 bg 果座山
慢慢 plan 下啦
"我想吃掉你的胰臟"
又多個理由叫自己去北陸
file 入面既 info
主打真係去雨晴海岸踩下單車先
我睇電影版唔知D 聖地係咪一樣既呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞