[平成最後のお花見] 北陸溫泉賞味之旅

329 回覆
59 Like 4 Dislike
Hello, 多謝你入黎睇
呢個係小弟第1次寫既遊記
如果寫得好既話就正皮鼓勵下啦

今次我既路線係會首先由東京開始
沿北陸新幹線玩石川, 富山, 福井
再經北陸本線以京都作結
中間我用左聽聞唔抵既北陸拱門 pass

行程主要係飲食 relax 睇櫻花
簡單咁安排左幾間自己中意又唔會太貴既餐廳, 體驗唔同既野, 之後都會講多少少
另外就係北陸揀左2間唔同風格既旅館, 浸下溫泉慢慢 hea 下

櫻花方面
托賴大部份地方都見頃
會 focus 係有小小代表性既櫻名所
再因應天氣 fine tune

因為大部分地方都係舊地重遊
所以 even 主要景點都冇行晒
如果 expect 好多景點既遊記, 希望你唔好介意啦
但我會努力寫得深入 d, 令到大家了解多少少背景

最後實際行程是咁的:
(因爲天氣問題做左少少調動)
Day 0: 香港 - 東京
Day 1: 東京
Day 2: ANA 見學 - 東京 - 金澤
Day 3: 金澤 - 宇奈月溫泉
Day 4: 宇奈月溫泉 - Outlet - 金澤
Day 5: 金澤 - 福井 - 富山 - 金澤
Day 6: 金澤 - 白川鄉 - 加賀溫泉
Day 7: 加賀溫泉 - 京都
Day 8: 京都 - 香港

廢話講夠, 去相 (拎左 RX100去冇用過, 最後全部 iphone 影)

G持樓豬
留名
留名跟進
白川鄉
今日都去完白川鄉,又落雨又凍

差在未凍到落雪
留名
G持
標題都提起過飲食係其中一環
主要 focus 係安排簡單, 食得開心既餐廳
因為太多野中意食, Category 都會比較廣泛
有傳統既壽司, 天婦羅, 鰻魚飯; 和洋折衷既壽喜燒, 吉列豬扒; 亦都有少少洋式料理
由江戶前食到日本海, 試多 d 唔同既野

餐廳方面
其實我都做左少少功課去揀既
睇過下 tabelog, ig, food bloggers 去安排餐廳
但係近幾年真係愈黎愈難 book 位, 次次早幾個月同酒店, 信用卡 concierge 來來回回幾廿個 email 其實都真係好煩
另一方面就係負擔大左, 少左閒錢去餐餐豪食
加上我唔中意排隊既關係
所以最近去日本都係去多 d 唔會好貴, 又唔需要太多麻煩安排既餐廳

反正隨心點幾味, 又係一餐 comfort food

我去果日都落左陣雨
但我又覺得個地有少少濕都幾靚
其實就係果個白川鄉 post 之後一星期去, 冇花冇雪冇草
thanks 同你個行程差幾日
thanks, 第一次寫, 多多指教
thanks
留名!
樓主更新未?
多謝巴打日日黎 support 呀
今日遲 dd 會出, extract 多 d 相先
多謝支持
總有第一次
得閒比下意見
LM...D野食正到
Day 0: 香港 - 東京

今次都係搭因航
航班係 CX524, HKG - NRT, 0055 - 0630

Red eye flight 既好處就係去到 d 時間會好用好多
如果早機去入到市中心都講緊 3-4 點
擺低行李再行過圈就差唔多食飯
好彩 keep 到精神去 dinner

Check 完 in 就去左 The Pier 食飯同 hea
呢度少人夠靜, 環境同酒都唔錯

Mojito

Hong Kong Beer

GH Mumm champagne

跟住沖完涼 hea 一陣就上機飛去成田機場

去之前都真 J 假 J 改黎改去

結果最後係 ……….777-300…

宵夜有 surprise, 個蝦炒得唔錯, 彈牙入味

臨 descent 會見到富士山
Hello Tokyo, Long time no see
次次去都好中意搵野食
周圍都有正野
你豪玩豪食豪住仲有咩意見可以比
又兜個圈講自己 下次去邊?
Day1: 東京

對於東京, 其實係又愛又恨
好既方面係呢個係一個咩都有既城市
好容易揾到要買/睇既野
唔好既一面就真係太多人太繁忙

次次都係口講話唔係好中意
結果就次次都離唔開東京
硬係要”路過”2日行下食下

2019 對於日本係轉變既一年
去之前1日岩岩宣布新年號 - 令和

去到換張北拱 pass 就正式開波

NEX 直接去到東京站

酒店係東京站八重洲口
呢2日主要活動範圍都係附近
聽日都方便搬行李去北陸新幹線

酒店門口就係櫻通, さくら通り, 行去放低行李己經滿天吹雪
local 行緊返工都停低影相

今日係東京唯一一個 full day
咁呢個 trip 半個目標係櫻花
第一個景點係千代田區既靖國神社
佢係東京櫻花好有代表性既景點

櫻花季節通常有2個重要指標, 開花 & 滿開
咁全東京 n 咁多棵櫻花, A樹今日開10朵, B樹聽日開左50%, 如果由專人統計再綜合開花狀況就唔太 practical

日本就係用1棵標本木既狀況去反映全個市既櫻花狀況

而東京既櫻花標本木就係靖國神社
當呢棵標本木開滿5朵花, 就代表左東京櫻花季正式開花
而呢棵樹開足80%, 咁就會宣布東京櫻花滿開
今日黎到佢開左 100%

神門

神池庭園

你豪玩我點講自己
復活節去中九州啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞