[平成最後のお花見] 北陸溫泉賞味之旅

329 回覆
59 Like 4 Dislike
樓主幾時出富山呀
後日飛去東京再上上山黑部再去富山
諗唔到富山有咩做呀
有咩係度問啦

富山我去睇櫻花, e + 應該就冇啦
佢都冇咩其他景點
不如搭 15分鐘到去高岡?
果度有 doreamon spots 同有座大佛/ 動物園睇下
我想問埋東京坐新幹線上去長野, 富山個d
係咪要即日或之前去劃左位先可以上
唔可以架車黎自己拎住個PASS 上架何?
1. depends 邊隻車
2. 最快果隻かがやき號係全車指定席, 搭之前劃左位先可以上
3. 其他車可以拎住個PASS 上自由席
好,唔該哂, 我去check下先
玩得開心 d
Thanks
Push
多謝支持
呢2 日有少少忙, 星期2朝早 update
食完就去搭新幹線直接去到黑部宇奈月溫泉
其實好快, 30分鐘左右就去到

本身諗住呢個 in the middle of nowhere 既新幹線站都會幾頹

點知有驚喜, 佢係隔離起左間展覽館講富山既地理同物產
介紹富山灣點解咁特別

下面既模型就介紹呢度既地勢
模型右上係3000幾米高既立山, 佢 d 融雪經幾條河流入下面富山灣(左下)
呢 d 雪山礦物質就係令到富山灣 d 營養豐富

果度既海水分3層
上層係營養豐富既河水, 中層係日本海暖流, 底層係凍既深層水
所以 d 魚貨好鬼 diversify

最後就係富山灣個 slope 好 steep
近岸己經成千米深, 深海既魚獲亦都好快就去到市場

有 d 公仔介紹下 d 魚產

仲有一個 corner 俾小朋友玩

之後就搭酒店 shuttle 入溫泉旅館
係立山呀
(雪山下面 d 田全部種米, 咁咪即係日日用 Evian 淋水)
(其實成條 chain 黎, 好水就有靚米, 再落去就梗係靚酒啦)

宇奈月溫泉係黑部峽谷入面
周圍都係原始森林
夏天果時有小火車搭入去峽谷入面, 之前都見過其他巴打 share

今晚既旅館係今年3月renewal open - 黒部‧宇奈月温泉 やまのは
係一間中型既旅館

佢個棚屋露天風呂都幾吸引

次次去溫泉住通常都 3點幾就 check in
係旅館 Hea 到夠本到第2日 10 - 11 點先 check out

呢間野 d 房同溫泉對正山彦橋同黑部川
睇住 d 流水同風景食同訓
係一種好 relaxing 既事

係旅館 hea 足全日冇出過門口

今晚住係別館頂層既和洋室
一入到去有個玄關仔 (第1次寫遊記唔記得影相)

今晚 stay 既和洋室

和室望出去就係黑部峽谷

之後都係 9 hea 浸溫泉, sauna, 再 9 hea 等食飯

(p.s. sor 今個 post 講多左少少地理, 希望唔會悶到大家 )
等金沢市
金沢會 share 多一間 sushi omakase 就完啦
hea 到 6 點食飯啦

呢間旅館晚餐剩係得自助餐

都有少少掙扎驚唔太好食

佢地自助餐都加左 d 即煮即燒即炸既 station

其實係試多 d 唔同野既角度已經算係咁
(但當然同一個個 course 既會席絕對有距離)

刺身新鮮靚仔, beyond 自助餐 level

呢碟好味, 油甘魚煮蘿蔔
梗係食蘿蔔 入晒味

d 甜蝦好鬼新鮮
食左好多隻
左下係富山灣獨有既螢光魷魚

老實講 dinner overall 就普通啦,
刺身就全部都唔錯
但係煮野同炭燒唔係好得
但 to be fair, 比得果萬幾 yen, 收貨

7點幾就食完野
去之前買定 d 啤酒零食夜晚睇下戲, let’s call it a night

Day 3 完
間酒店幾靚仔
個價錢都好靚仔, 唔洗13000pp
希望佢遲 d 有會席餐廳就正啦

Btw, 仲係九州玩緊
復活節完左啦
已經做番社畜
真係快閃喎
唔快啦
都六日

快d加速啦
努力寫緊壽司食評
Day 4: 宇奈月溫泉 - Outlet - 金澤

今日係全程最 hea 既1日, Hea 到都唔知寫咩
等我拿拿林完左佢講 dinner
成日接近冇行程, hea 左成朝, 晏晝去 outlet 買少少野, dinner, 完

一早起身見到個藍天, 氣溫又舒服, 出左去出面跑下步
唔係日日咁食返去有排減

之後就梗係浸返轉溫泉 refresh 下

早餐都係尋日既自助餐廳
豐富既

燒魚係日本早餐必有架啦, 今日炭燒唔錯

飯糰就同佢講要咩料等佢整

overall 都唔錯, 有水準過 dinner

好鬼中意食三文魚子
(題外話, 最爽係白濱川久旅館, 早餐成盤三文魚子任裝)

溫泉蛋

食完早餐都冇咩做,
返房 hea, 坐係窗邊睇下個景就夠晒

見今日都冇乜野寫俾我講少少啦
唔知大家覺唔覺得每次去溫泉旅館
lobby 又好, 食飯又好, 都唔少人架喎
但真係唔知點解去到浸溫泉來來去去幾丁友...
我自己都叫浸得耐, 計埋沖涼吹頭都成粒鐘
成日都諗, d 人究竟去晒邊度

hea 到差唔多 11 點就搭酒店 shuttle 去新幹線站
車未到再係車站飲左陣茶
今日氣溫好舒服

日日當地鐵搭既北陸新幹線
係富山轉車去小矢部outlet
(天氣問題會改行程聽日下晝先睇櫻花)

石動駅轉車入

因為 dinner book 左 1700, lunch 求其係車站買少少野食算

北陸剩係得 三井小矢部 呢個 outlet
佢係富山同金澤中間, 過黎大概 40mins

門口個摩天輪好遠都見得到
但可能今日係 weekday, 好似冇咩人玩

人流唔多, 行得好舒服

買完野就返金澤酒店換衫食飯

下回預告: Sushi おまかせ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞