[平成最後のお花見] 北陸溫泉賞味之旅

329 回覆
59 Like 4 Dislike
冤枉呀大人
等你 report 住邊間旅館, 天草同黒川都好似好正
跟住就去左靖國神社對面既千鳥之淵睇櫻花

呢個係日本櫻百選之一
其實就係圍住皇居既護城河
佢2岸都種滿晒櫻花

條河仲可以租艇仔玩
多人到爆, 但真係好靚

新手撞船區

12點幾睇完就過去築地揾野食
雖然真正交易既魚市場己經搬走左, 好多”名店” 都未必係度
但築地依然雲集好多實實在在既餐廳
始終築地係一種精神去繼續傳承

今日黎係食天然本鮪(本まぐろ)丼
成日黎到日本無論係餐廳, 百貨公司, 都好中意揾天然本鮪食
果種魚味同油香真係好吸引...

係香港成日好想食好既鮪魚但真係好難食到爽
今次可以係築地食夠本
原來係豪飲豪食遊記支持
唔夠時間
淨係去得最普通既別府溫泉ja

不過會住南阿蘇天文台
等樓主 九州 包膠
樓主CX個隻係BUSINESS?
對比其他巴打又唔算好豪啦
但飲左幾多酒既
係咪好唔似
Regional business
下星期尾個月亮好似 ok 圓?
驚唔驚太光影響睇星?
唔知呀
我連腳架都未買
月圓光害大 d , 會睇少 d 星

買 G 嫂
同老納一樣去靖國
純粹睇櫻花
食完飯出黎成個天變晒
由冇雲既藍天變左陰天, 仲要好大風

跟住就去左新宿御苑

佢當年係天皇既花園
之後轉左開放俾公眾參觀
同東京其他櫻花景點唔同, 佢係要收入場費

入面地方好空曠
日本人好中意係入面鋪好地蓆一家大細一齊賞櫻
(不過東京呢2日堅大風, 有 dd 凍)

新宿御苑地方夠晒大又多唔同品種既櫻花睇, 櫻花樹 d 形態仲要好靚

又有好多水池亭台造景
入面 d 園景都係細心打理過

如果黎東京睇櫻花, 又有些少時間其實呢個係好好既選擇
Push
落完機直落到6點都係時候食飯
晚餐返返銀座附近
反正通完頂再玩左成日, 揀間熱鬧 d 既會冇咁眼訓
就去左熱鬧同價錢貼地既餐廳 - 俺のイタリアン (俺の Italian)

呢間野最大特色係 CP value
中間有個台做 live performance 攪下氣氛

海膽啫喱

俺之 Caesar Salad
(呢個幾正, 一大盆菜有 d 燒煙肉仲有隻半熟蛋)

黑松露半熟蛋 pizza

燒 US Sirloin

整體黎講係唔錯, 味道未必會 wow 一聲
可能預你一定飲酒既關係, 野食有少少偏咸
但係質素絕對對得住價錢
2個人食連埋2杯 sparkling wine 埋單唔洗8k, 抵玩

食完野行返酒店就梗係順路去對面百貨公司買返件甜品上房食

次次黎親既指定動作, 買甜品
每一次黎既甜品都唔同
佢會用返當季時令食材, 又 present 到好靚仔

今晚揀左黎自神戶 Antenor 既士多啤梨蛋糕

Day 1 完, good night
Day 2: ANA 見學 - 東京 - 金澤

朝早同朋友分開活動, Lunch 再匯合
我主要會去羽田新整備場睇飛機

尋晚早訓既關係
早左少少起身見有 dd 時間就走左去上野公園睇下先
一落街就見到, 早起的鳥兒有花睇

上野呢度晏多少少就影人頭...

一入到去就見到西鄉隆盛銅像
紀念佢當年係上野戰爭打贏左幕府軍
幫之後既明治維新鋪路

呢度本來係佛寺
同幕府打完仗燒左, 之後就起左亞洲第一座公園
但櫻花季真係唔建議黎
太多人, 太多垃圾站, 有少少唔好既味道

清水觀音堂

不忍池

行左45分鐘就搭車去羽田機場
之後搭山手線去濱松町轉 Tokyo monorail
去左羽田機場 ANA centre 見學

呢個 tour 係參觀 ANA 係羽田既維修 hanger
主要係簡介唔同飛機維修既過程
亦都可以係好近既距離去睇飛機既不同部分
拆開晒睇飛機結構既體驗真係唔係咁易有

(呢個 post 既相已經同 ANA 申請左可以係度 post)
但 ANA friendly reminder 唔好 share 啦

開始之前有 d 唔同既飛機 parts 俾人睇
747 裝係翼尖既 navigation light

呢碌野係 747 用黎幫手測速既 pitot tube

之後就有個短既 seminar 介紹飛機同 operations
會玩下冇獎問答遊戲

之後就要拎頭盔入 hanger
80人分左4組, 全程有 tour guide 帶住
今日 hanger 入面有 777, 787 同 A320

首先第一部睇既係巴士 320

跟住就係 777 既 PW4000 Engine

入面真係零距離, 777 Engine 既側面

ANA 係 787 既大客仔

個 chevron cowling 點睇都型

787 既尾翼部份, 我聽到個 guide 解釋 APU

Good Luck ,Miss Pilot 日劇場景

個 tour 主要係一家大細既日本人
雖然我聽唔明日文
但聽到有 d terms 都大概估到其實都好 informative 下
呢個 tour 係一個好好既 event 去 promote aviation, 零距離既接觸好直接俾普羅大眾去了解呢樣交通工具

睇完個 tour 感覺係專業同埋認真
每一個人既工具箱都好整齊
唔會見到一班人企埋一邊吹水
係好 deliver 到 safety 同 efficiency 既信心
上野公園俾支那人攻佔左啦...
好彩我8點幾去
我住八重洲得一個鐘 free time 之後去羽田...
諗唔到一個方便得過佢既 spot
ANA 係 787 既大客仔

Good Luck ,Miss Pilot 日劇場景

諗起木村瞓喺架機頂上面
同埋首ride on time好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞