好努力咁草左球幾去買樓..咩都買唔到。

385 回覆
1389 Like 89 Dislike
我覺得係因為新樓好多都要硬食露台加工作平台,個到都差唔多40尺,仲要依家政府唔俾露台同工作平台起埋一齊,結果得個十幾尺既工作平台都唔知做咩好,工作平台道門又要和外開,想放野都唔得

舊樓依家窗台唔計實用面積,如果夠大直程可以半張床造上去,咁又可以用埋窗台個位
拗舊樓跑贏跑輸都多餘
每次新盤開價都有出同區比較
睇巿況區份發展商有時mark up有時mark down

講平均亦無意思 除非你買幾十個盤
買一兩個嘅梗係要對比你心儀區份同樓盤先有結論

不嬲都有新樓派同舊樓派
主要唔係考慮樓價跑贏跑輸
而係管理費雜費同裝修上會難度等對比
好奇望邊個方向,向南應該好嘈
唐樓買到五百幾呎,不知幾好住
三百幾呎二手已經有正常兩房,個新樓只得開放式。
二月中果陣打算係大西北買樓,跟住去左睇二手樓先

一開始睇廿幾年樓齡既鐵路上蓋,一樓殘到咩咁400幾尺都企硬650萬,仲要肯定要掉一舊去裝修,望出去啲喉管已經生晒銹,等位又昏暗
不過就新鴻基樓黎,但真係唔開胃,個aa仲要講到話買到執到

跟住再睇離西鐵路程7-10分鐘大約16年樓齡都係400零尺兩戶樓,但樓下連一間711都無不過係新啲環境清靜啲,中層傾到盡大約620萬

最後去左睇岩岩3年鬆綁既半新樓,一行入去新淨好多已經吸引好多,雖然啲人話樓下雜啲,但落樓行去西鐵都係3分鐘左右,又係市中心,買野食野都好方便

423尺中層一開始開6百頭,高層6百三左右,點知啲業主撚狗咁撚,不停反價講到你唔買大把人買,樓都唔太想比你睇
(琴日睇同樣呎價已經去到7球都仲有買家追,好撚痴線)

比啲業主撚到嬲最後2月尾買左隔離西鐵新盤,52x尺兩房76x萬,唔洗抽唔洗比啲2手業主當狗咁撚,真係爭好遠
好多人講到好多缺點,送都唔要,但自己好滿意好開心近西鐵個積靚廚房廁所都有窗,落樓搭西鐵出到尖沙咀都係20分鐘我覺得好夠

供得起其實真係升跌都無所謂
有第一層,之後仲可以選擇換,無第一層,揸住舊錢只會愈黎愈少選擇呢兩個幾月因為自己買樓都留意住個樓市,有啲盤真係升得好撚急

不過應該唔係個個都接受大西北,如果有咩講錯唔好屌
樓主唔好買樓呀!
https://lihkg.com/thread/1067216/page/1

1)新界樓係平,不過好多大陸人
2)大西北太遠,返工要差唔多成個鐘車程
3)studio flat 冇將來
4)買屯天元樓比朋友笑
5)遲早樓價都會回落,總有一天上到車
6)雖然你未結婚生仔,但住新界距離名校網太遠啦
7)供 9 成有機會比人 call loan,儲多幾年錢先啦
8)樓唔係必需品囉,最緊要生活快樂
9)丁屋有將來可能地契問題
10)d 樓賣得平必定有問題!
11)市區樓唔抵買之餘, 重要總有大陸戶係左右
12) 出去市區時間車等於去轉台灣
13) 屯門公路塞車派彩率極高
14) 供樓加息時,要準備一個飯盒食3餐
15) 現金買股票/債券收住息先,等樓價調整再諗
16) 要私人空間同價錢平,好似有啲新工廈唔錯
17) 新樓係好多優惠,但管理費一定費到hihi,都未計差餉地租,生活質素就自己諗啦
18) 供足三十年,你sure 三十年後你仲想係香港住/經濟一定好啲樓升足三十年?
管理費幾錢
最驚新樓管理費比到窮
依家普遍新樓大約都4蚊呎
識本身鄰居搬左去南昌站上蓋,7千7管理費
個爛鬼露台同工作平台都計入實用面積
唔知邊條低能發明

好多國家個露台係送的
我都唔知我老豆有無聽錯個銀碼懷疑佢聽錯
我就剩係聽到隔離個鄰居話好貴
其實係細咗,玻璃幕牆露台計哂實用面積,舊樓個大窗台仲要唔計。

試下拆舊屋d 牆做開放式都大ga
朗8個外表好似公屋啊
世宙有個唔好處係要室內浪衫,我阿媽果陣都好唔鐘意,我買唔到世宙事後佢話佢都幾開心
如果住世宙隔離果兩棟公屋就正仲有特別通道過世宙
依家買左朗城
浪翠最細都兩房ga.
好奇邊一期?
(有圖)18歲香港青年儲兩年錢「full pay」買樓
https://lih.kg/1075768
所以買新樓都係有好有唔好
不過唔洗受2手業主氣,佢地依家好撚串
AA 邊會歧視得百幾萬首期既人,但會歧視嫌三嫌四又唔夠budget 既客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞