好努力咁草左球幾去買樓..咩都買唔到。

385 回覆
1389 Like 89 Dislike
16年3月係127.46
你個新聞仲有一段喎

另市場消息稱,朗屏8號5座低層C室兩房戶,實用493方呎,兩房間隔,以680萬元售出,實呎13,793元。原業主2016年3月572萬元購入,亦屬額印鬆綁貨,帳面獲利108萬元或19%。
你拎個別黎講跟本廢up
升破 600萬條界線之後,你拎同期二手樓黎比都會升得少過上車盤嫁啦
8成同6成首期差1倍
上年睇中左個屋苑2房5百尾,而家已經升到680
真係唔知好彩定唔好彩
岩岩又抽到2房市區居屋
所以咪叫你唔好拎個別黎比較
要拎個平均數據黎比較囉
個別拎黎比冇意思
咁你咪搵個平均數據黎睇
你搵個啲又點證明唔係個別例子
我冇搵過例子出黎喎
全部都係你搵黎反擊我,我不嬲都講平均
我只係講個理論,供求同溢價既理論
有小小知識都會明
你唔明就去讀下書先
A maths同工程數都會用到
其實好基本理論,讀得書少唔怪你

依到又有一渣 2新樓 ssd鬆綁升幅俾你睇

搵唔出平均數據真係唔知邊個係到鳩up

如果個業主買完層新樓3年明知個價係殘既,會咁多業主賤價賣樓? 平啲租出去會有,但點會平賣呀
你讀過phd先有資格笑鳩我讀書少呀 傻仔
Phd
點呀,你講 demand and supply呀麻,我係業主明知層樓個價係殘既,仲有無咁多supply呀?
咁都要燈
菲律賓大學呀?
我有個濕鳩bbq master 咁得未? 你係PhD既咪笑鳩我讀書少囉

答左我問題先啦
我知層樓個價殘又唔係等錢洗既會唔會咁易賣樓呀? 咁supply 又會點呀?
唔好再講個別例子啦
唔通我講返一個等錢洗賣樓既個別例子黎反駁你咩
唔好咁小學雞啦
你Dr黎架 phd
我大大隻字話只係有個 master,你係盲定理解有問題?
你拎唔出平均數據,我咪用 theory 答你囉,我明知我買個時有溢價,賣個時點會唔考慮埋個溢價去開價呀,唔到價咪唔賣,supply咪少左囉,你又可以去睇下新盤放盤多定舊啲既二手樓放盤多
supply少左個價會點呀?
多供應就會升得少或者跌得多架啦,好正常架喎,中學生都識啦,你反駁唔到架,你要推返全地球人既認知呀
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/供给和需求
你想講law of demand 呀麻

你都識講多供應就會升得少啦,咁考慮完溢價既新樓業主發覺唔到價就唔會賣,咁半新樓供應咪減少囉,
不如你去睇下放盤或者成交,半新樓數量多定舊樓數量多
我見570萬左右都買到300呎左右
睇咩地方
嘉湖可以買到400幾尺
新樓慳裝修 佣金 仲有發展商回增 如果佢開價平 真係會易啲上車
不過有啲人會覺得舊樓實用同管理費平

不過講真依幾個月都係得貨尾同細盤多,發展商定價係貼二手價,起碼無上年6月個陣咁離地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞