好努力咁草左球幾去買樓..咩都買唔到。

385 回覆
1389 Like 89 Dislike
好多都係撞彩架啦,我就冇咁好彩,11年前300內入左馬鞍山新盤,之後放左,而家升到7百幾
1房定開放式?
我指個價比較殘對比未鬆綁嗰啲,3年鬆綁,大批沽盤,唔係話裝修殘果啲
呢個係理論,尤其是係啲新區比較冇咁方便果啲
港島居屋都唔洗600萬啦下話
2房點止600萬
1房1個家庭點住。。。
不如你舉啲例子啦
冇時間做research,簡單啲講
3年前落成既盤
當時發展商賣出會有溢價
3年後既今日
對比返呢3年既平均樓價升幅
係一定會跑輸既
第1鬆綁沽盤湧現
第2當時發展商賣樓既溢價
就好似新盤入伙,租盤湧現,價一定比較殘
價殘啲業主會肯賣

將南個堆新盤依幾年鬆綁,全部賺到笑
對比3年平均樓價升幅
將軍澳天晉3A期第2A座中層B室,實用面積352方呎一房戶、望中央大道街景,原業主1月底開價740萬元,近日累減32萬元或4%後,以708萬元沽出單位,實呎20114元。劉指出,原業主2014年9月以467萬元一手購入單位,帳面賺241萬元,單位逾4年來升值52%

天晉係鐘意食盡溢價既新地起既,4年52% 你肯定係跑輸?
都估到你會去搵資料,講緊平均呀,唔係個別1/2個屋苑呀,你咁得閒,你不如去搵下所有落成3年半新盤平均升幅黎對比返全香港平均升幅,跑得贏我跟你姓
咁你講完咪自己慢慢去證明囉
3年前開售的元朗朗屏8號,額印SSD鬆綁期陸續屆滿,屋苑接連錄得額印鬆綁成交。美聯助理區域經理張國成表示,朗屏8號錄首宗額印鬆綁貨易手獲利個案,位於2座中層K室,屬實用面積363方呎一房間隔,原業主最初開價600萬元,新近減價15萬元或2.5%後,以585萬元沽出,實呎16,116元。原業主2016年3月以442.2萬元購入,帳面獲利近143萬元或32%。

搵多個大西北俾你睇
16年3月 ccl 135 19年3月 ccl 180
升幅都係33%
就算有,5隻手指數得晒
一係40年樓齡
咁就買5百以下上左車先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞