[集思廣益] 勸d 朋友唔好買樓,應該等下先

18 回覆
10 Like 3 Dislike
1)新界樓係平,不過好多大陸人
2)大西北太遠,返工要差唔多成個鐘車程
3)studio flat 冇將來
4)買屯天元樓比朋友笑
5)遲早樓價都會回落,總有一天上到車
6)雖然你未結婚生仔,但住新界距離名校網太遠啦
7)供 9 成有機會比人 call loan,儲多幾年錢先啦
8)

8)樓唔係必需品囉,最緊要生活快樂
9)丁屋有將來可能地契問題
10)d 樓賣得平必定有問題!
一睇就知市區AA
收啦, 九龍站港島西都大撚把大陸人
香港鐵路基建咁發達, 最遠一程45分鐘好耐?
市區閒閒地都30分鐘啦

記住travel time =/= travel distance成正比架
越遠交通工具效率越高=marginal time越少
11)市區樓唔抵買之餘, 重要總有大陸戶係左右
3 5 7 8 10 算咩市區 AA?
成篇野咩數據都冇
全撚部都係你嘅主觀願望
聽你講都on9
一定要客觀?
你咁緊張做咩?
AA?
市區樓AA?
4)買屯天元樓比朋友笑
7)供 9 成有機會比人 call loan,儲多幾年錢先啦
12) 出去市區時間車等於去轉台灣
13) 屯門公路塞車派彩率極高
14) 供樓加息時,要準備一個飯盒食3餐
15) 現金買股票/債券收住息先,等樓價調整再諗
租日賺
4)買屯天元樓比朋友笑
12) 出去市區時間車等於去轉台灣
13) 屯門公路塞車派彩率極高
14) 供樓加息時,要準備一個飯盒食3餐
15) 現金買股票/債券收住息先,等樓價調整再諗
16) 要私人空間同價錢平,好似有啲新工廈唔錯
17) 新樓係好多優惠,但管理費一定費到hihi,都未計差餉地租,生活質素就自己諗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞