女仔千奇唔好亂話人非禮,你地既說話可以誤人一生!!

381 回覆
1719 Like 40 Dislike
眼鏡要加cam 功能 同車cam 道理一樣 保障自己
繁忙時間
啲女想上MTR好多時都係自己逼入黎
我想講我真係好撚驚
我通常都係企門左右邊位 佢地愈逼愈埋
我驚撚到縮到踮起腳尖企
呢啲CASE如果俾人屈點撚算 已經盡曬力
係咪要平日做?唔可以星期六、日做?
係 佢好似星期一 三/五 去做
根本唔會搵到office工 老闆問你做咩平日有兩日唔得既?唔通答;我去做社會服務令呀!
所以個d咩坐車有女挨膊頭根本係FF
公眾地方都叫有機會避免,但工作就唔知點算,如果某女同事,上司唔妥你屈你就人生game over
我都有親戚俾個肥婆屈9過
去到警局先俾警察凶咗兩下 呃咗佢簽認罪書
之後上訴到high court 都冇用

法官只信嗰肥婆!
呢 D Post 只係顯示出香港人既冷漠, 事不關己同女男唔平等.
社會因為政治正確唔敢出聲, 明明幾十年前女人同而家既女人唔一樣.

重有男性有 "保護弱者, 自己為強" 既古老思想困住. 結果既得利率既女人唔會出聲, 越傾越斜. 女人出聲任何常識都拋諸腦後.

有做過社福界應該聽有男同事比篤性騷擾, 坐 Corner 坐到約完永不錄用既野. 老闆寧願冤枉你好過比人咬. 狗公太多 (明明自己係社會已經係弱者而不自知) 令呢 D 亂局改唔到.

我自己就早已拋棄女弱男強既思想, 同咩都聽下就算. 因為見太多女點係人前扮弱者人後狡笑個樣都驚撚晒.
其實咩案件都好,普通人一入官門已經輸咗一截,律師費好貴但又唔請唔得,法律真係好on9。

不過老實講,我地一班蟻民喺度嘈唔公平都冇撚用,呢啲問題咁多年嚟都有,但咁多年嚟都冇改革,你就知成個法律界有幾咁不公義。

退一萬步講,平日你地見到啲普通交通意外新聞,好多時都唔係司機錯,而係行人錯,但司機例牌俾人告咗先,律師費又要自己俾,最大的獲就係法律程序好長,期間嘅壓力大到仆街,就算最後證實司機冇錯,呢啲都係冇得賠。

一般人未設身處地經歷過就漠不關心,但其實制度下嘅受害人一直都有好多,而咁多年嚟法律都係改革唔到,所以真係唔好怪社會上有一班人想一切推倒重來,重寫法律,重建社會秩序。
其實有冇途徑投訢法官?
港豬:好人好者點會比人非禮
連登仔:生得猥瑣真係唔好出街
有次搭地鐵,拎部手機出黎果陣唔小心hi到前面個女人個屎忽,當堂嚇到我9都縮埋,好彩佢淨係係隻窗個倒影望左我一眼就繼續用手機
唔知有無立法會議員幫手
你講得好中...
我整理左個post斷link同埋一啲論點既問題,開左一個新post:
https://lihkg.com/thread/1093009/page/1
我覺得更大問題係連男人都唔支持
好多人都會抱住「好人好者點解要話你非禮」的思維看待疑犯
如果條女欣宜樣,條仔就有希哥 金城武般靚仔會唔會告得入?
我覺得有人聲稱某人犯罪
其他人幫手捉個疑犯係無可厚非

但係之後疑犯面對的係不公平的審訊
疑犯要暴露喺公眾的目光下接受審訊
但原告就唔需要表明自己的身份
即使證供前言不對後語
都唔需要為自己的言論負責
真係「你在明 佢在暗」
點會夠佢玩
"快啲強姦我!"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞