女仔千奇唔好亂話人非禮,你地既說話可以誤人一生!!

381 回覆
1719 Like 40 Dislike
做緊學術research期間咁岩睇到呢個案件,睇完個心都寒左一寒

被告係初審期間只係靠女仔一方面證供就入左非禮,上訴後好彩有八達通記錄發現遲左16分鐘入閘先證明到無罪!如果佢果日唔好彩早左16分鐘入閘,佢無做都會照入罪,佢既一生就唔同左!警方+法庭係還唔到你公道,案中被告都係自己提證據證明清白。

香港依家係女權社會,女人權力好大,法庭本身原則係寧縱勿枉,但實際對女士案件係寧枉勿縱。所以真係求各位絲打要口下留情。有時你以為係左邊掂到你,其實可能係右邊條友隻手;有時你以為固意,其實係無心。真係唔好諗住如果條友無做,警察同法庭會還佢清白,真係寧縱勿枉!

1-2. (*開場白,省略)

3. PW1(*即係受害人)在3 月2 日早上約8 時45 分如常在佐敦地鐵站乘地鐵到中環上班,車廂當時十分擠迫,令PW1要站在車門處及手袋都需要放在地上。一名男子(以下簡稱該男子)在車門正在關閉期間,衝入車廂碰撞到PW1及另外一名乘客。列車開動不久,PW1感覺左大腿前方與外側之間被硬物壓着,......。

4. 在3 月16 日,PW1稍為安心,在早上同一時間再在佐敦地鐵站乘地鐵上班,當PW1看到該男子在月台上,便從約20 尺外遠望,隔遠監視該男子的行為約 1至2 分鐘,看到該男子的正面及側面。在翌日3 月17 日,PW1和警員在同一時間及地點,嘗試可否再遇上該男子。在警員陪同下,最終發現該男子正從扶手電梯下月台,PW1通知警員,最後警員拘捕了該男子,亦即是本案的上訴人。

5. 上訴人選擇保持沉默,亦沒有傳召任何證人。

裁判法官的裁決

6. 裁判法官正確地指出案件的關鍵顯示認人證供。裁判法官考慮了“Turnbull”的認人原則及PW1的證供後,認為她是誠實可靠的證人而接納她的證供為實,裁判法官亦接納當時她見到該男子的手的姿勢,令她可作出唯一無可抗拒的推論,就是該男子的觸碰是故意地非禮PW1。因此最後判上訴人罪名成立。

上訴

7-9. (*辯方同意上訴時用新證據,省略)

10. 郭資深大律師陳詞指從香港鐵路所提供的資料可見,在案發當日,PW1在08:41在佐敦地鐵站入閘,而在 08:52 在中環站離開。在同日上訴人的八達通卡資料顯示,他在 08:57 在佐敦地鐵站入閘而在 09:08 在中環站出閘。因此,PW1在車廂內被非禮時,上訴人還未在佐敦地鐵站入閘。

11. 盧大律師申請本席批准他盤問上訴人關於他的八達通卡,本席提醒盧大律師八達通卡的資料是因答辯人的動議而呈堂的。

12. 因以上的新證據令本席認為上訴人的定罪是不穩妥,本席是判上訴得直。

https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/search/search_result_detail_frame.jsp?DIS=81340&QS=%2B&TP=JU
要推比更多女仔見到,如果唔係最後都係各巴打受番
我以為係日本姐,估唔到香港都變緊
話3月2俾人非禮,但係兩個禮拜後3月17先求奇搵條友老屈
咁都叫誠實可靠入人罪
所以咪話女人易做囉,但佢地仲嫌唔夠大權
女權:男人聲名受損身敗名裂關我撚事?
你而家係咪假定女人會誣衊其他人咁仆街
女權睇完呢篇文只會適得其反

原來咁易告得入 下次事無大小 睇唔順眼就叫左非禮先 反正告唔入都無後果
好多時唔係誣衊,係誤會!但法庭偏信女方,上到庭都解釋唔到。
快撚手整個女性專用車廂算啦最好繁忙時間每個鐘整一班車係for班女人搭miss咗呢班就等多一個鐘
3唔識7都告?
我可以敢講我番工既時間成千人每日都係同一段時間番工
係咪可以告曬成千人,逐個逐個告
越告越成為可靠證人
告曬一千人後,應該係全世界最可靠既人

點解條女屈人可以乜事都冇
屈人強姦個d俾人證實係假都唔洗坐
留意返第一句
就算係誤會對佢哋嚟講都係唔撚關佢哋事
你唔係覺得佢哋會因為冤枉好人而有愧悔呀?
遲早 男人要舉起二隻手坐火車

著到去西伯利亞厚衣 唔係撞到當非禮

望下又話你淫 呼吸又話你臭

男女平等 都唔知其他平行世界有冇 係基本冇
有冇邊條可以告返佢地轉頭?
真係痴撚線
告佢地d條例全部唔洗坐
擺明條女9up
求其指條友岀黎屈鳩佢
因為佢後尾屈人個時認住個條友就當係
女權撚會屈你係仇女毒撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞