2019 PGDE 討論(6)

818 回覆
3 Like 1 Dislike
中文PGDE好難入,有fd undergrad中文系都入唔到
教大小學中文嗰個都難入
急救對PGDE有無用依家學緊
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭萬一咋
對將來教書用
LM
如果想報cu econ ft pgde,依家ug讀緊cu econ
會唔會大啲機會入到?
聽講一年收得5個,係咪真?
應該都差唔多,Bio 都係一年五至六個
有啊,minor埋education
絲打讀緊pgde?
定已經教緊?
唔知啊
畢竟個面試條件又唔公開
雖然自問以公開試成績同大學名氣應該係冇問題

但我聽入左職嘅朋友講三年前Bio有100幾人apply,但得30幾人有interview,就好驚自己因為GPA唔夠高比人screen 走
今年hku sec eng pgde ft 收左14個
有一半都係hku first hon 本科
唔敢講機會大唔大

利申 讀緊hku pri eng pgde ft
做緊AT 傳統名校
Edu u grad cgpa 3.03
教ncs 中史加中文
一星期17堂
中大 港大 教大 中學中文part time機率有幾大
有冇人試過 online interview, 有咩要注意
嶺南主修中文 副修歷史
second up grad
Dse 24 分 中史5星星
二乙普通話 IELTS 6
Apply 中學中文 機會高唔高
想問下大家
at教一班人工會係幾多?
度度唔同ga,我就22k,但教緊3班
之前聽人話個range係18k~2xk不等wo
係中學助理老師咋,來緊考基準。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞