2019 PGDE 討論(6)

818 回覆
3 Like 1 Dislike
琴日有朋友收到教大二手飯
大吖
佢5月中打嚟叫我補交信
一交完信1小時後出offer
我都係。。reg唔到841c
恭喜!
多唔多都要讀啊啦
Eduhk不嬲癲 我ft丫嚟緊
想請教大家
小弟今年第一年報PGDE,做咗就快2年TA
之前報三間既中學中文 (HKU CU EDU)
得HKU 有Interview但收唔到offer
有諗過報OU,但係認受性真係有D擔心
黎緊19-20學年知道學校會開多一個sen ta既位
而小弟都幾大機會轉職到上去
性質係一個AT黎,係需要入班幫手做教學,又要同老師做教案
我想知道呢D經驗如果喺黎緊果年去報PGDE會唔會有幫助?
因為之前見呢個post有offer既巴絲都係要有入班先有offer
如果無咩效用我可能今年直接報OU算
咩degree?
BA中文
我個人認sen而家需求好大 特別政府備左學校finding請term位senst 見唔見而家好多請人做sen
所以我係你 一定做 senta 仲有得入班 你拎埋校長實習信 推薦信 正正常常interview 我估會收掛
利申 9up
利申 第一年報收到二手飯 但信仲未到 好驚係打錯電謝
個人認為經驗固然重要 經驗可以secure interview機會
但由面試去到出offer
我覺得最緊要係面試表現 點樣present比人睇你係佢地想要嘅人更重要
識人係現職老師 未讀PGDE 今年都一樣無offer
所以最緊要有信心
我自己無入學校教嘅經驗都一樣有offer加油巴打
表面證供幾好,但佢要唔要你真係話唔埋
無得計
謝謝樓上幾位巴絲既回覆
今日學校已經幫我填埋OU份同意信函
基本上我upload doc+俾錢就應該無問題
但睇完上面D留言,個心都係未肯落決定
一黎係想睇下下年sen ta既入班經驗係唔係有用
在校有個讀緊既話入面大多係AT/有教席無牌既同學
二黎都擔心ou pgde唔夠同其他人爭
雖則我啊頭話基本學校睇你undergrad係邊間U多過你邊間讀pgde
但宜家都真係唔知點好
求diu醒
巴打一畢業就做ta?咁應該都仲好後生?
有時間試下?反正下年唔得 你報ou都一定唔會唔收
我覺得睇你對自己要求有幾高 或者想張cv係點
唔否認啲學校未必著重pgde係邊間讀
但如果唔著重 大家就唔會年年爭崩頭
又或者如果我係學校 難保我會覺得 你係咪好大機會別無選擇下先讀ou
言行之間 覺得ou都唔係你杯茶 大概覺得自己處於「高不成低不就」嘅位?
覺得巴打要好好考慮清楚
Hey 巴打 我上年入唔到PGDE 頺足半年 有諗住報OU 但最後同樣因為擔心聲譽問題 無報到 做多一年ta 今年碌左入eduhk primary stream 我覺得你做SEN ta對於你將來面試答課管/SEN support的問題都有優勢 不如重整旗鼓 練好自我介紹 show your passion 話唔定下年入到嘅就係你呢
我指入到hku/cuhk/eduhk/bu讀pgde
邊間u?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞