2019 PGDE 討論(6)

818 回覆
3 Like 1 Dislike
BEd?
問政府入息審查咁借
或者免入息借啦 parttime 都借得
想問下city畢業gpa3-3.2左右想報hku/edu數學pgde機會大唔大?
得Gpa Background太少,好難睇
讀緊account, 最主要想知gpa既影響大唔大?因為怕自己太低gpa連面試機會都冇
想問下各位ching,cuhk中學中史,有冇傾向於收咩mode? 大約收幾多個?

DSE同本科都冇讀過中史,係唔係冇機會?
Thank you.
另外,我2018-2019係cuhk讀左個full-time MA course,同時亦係2018-2019年度有full-time job(suppose係唔比,student handbook寫shall not take up any full-time job)。

咁我想問,如果我apply 2020-2022 part-time PGDE,cuhk會唔會追究返上面呢個背景,而取消我MA個Cert,或者影響我apply PGDE?

P.s.
A student registered for a full-time programme of studies shall not take up any full-time employment, paid or unpaid, during term time except with prior permission of the Graduate Council.
補充返,我而家係中學通識同中史科TA(有P牌入班教),咁part-time teaching mode 會唔會大機會返?
中學啲科好似都幾睇公開試成績,如果連本科都唔係,好似有啲難俾人揀。
如果個個都做緊TA , 但其他人多啲中史背景 正常都應該揀多背景個位去in.

(老吹)
黎緊升yr4 想問吓係咪好早就要開始報pgde ?
November/December every year
Best luck!
至少有沙紙係手
莫道你在選擇人 人亦能選擇你
你本科同dse都唔係修中史,的確好低機會被pgde揀中

如果你學校照你,能夠比2年中史教學/實習你,你都要考慮下考返個dse/補返個master(我都唔肯定work唔work),證明自己有能力
肯畀錢、攞到實習證明就讀得架啦,講到有幾巴閉咁
想報中學定小?
中學
有無OU朋友有消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞