2019 PGDE 討論(6)

818 回覆
3 Like 1 Dislike
自推有冇人reply下我
Intern??????
進修既意思?最多睇學歷同有無教學經驗掛
透過大學career centre 搵一啲中小學嘅補習班教下囉

未必有大幫助但聊勝於無
即係其實冇咩intern可以做?
sorry我真係唔係太清楚因為都叫係business school, 啲人都幾competitive基本上一sem break就即刻搵intern
三大同專科專教都係小小優勢
最好搵下d班教下 補底班個d 攞教學經驗
正解,一大堆做過課後補底/拔尖班仲要中大歷史港大中文2up既人同你搶中史. 你其實諗下中文可能仲好
始終大科
想問grad左一年 嚟緊想報PE PGDE機會大唔大 Undergrad 都係讀sports
好難講
GPA如何?
本人都grad左第三年先讀
Second low grad FT PE ?
其實係咪interview比GPA重要?
GPA係影響你有冇得in
Interview面試表現係後話
2.6係咪都難啲有
恕我直言 太低 great luck
我低過2.5
PT PE
過3 都唔一定有
個人覺得PE睇physical test+interview
BU兩年都唔in我
升year3 UST CS,想問下入行做ict 老師,我dse 冇讀ict,要考返幾多先夠?同埋網上好少人講ict 個情況,eg interview, 實習,有冇人可以講下
應該想向教Stem個方向努力,知識上應該冇問題,教到math/m2/phy,大學有玩過砌車/airship 嘅engine course,但無留意過中小學係玩咩
都要過到佢搵你 做test n interview
直接講自己係邊間讀+邊個program 啦
香港要reg 做一個PE 老師門檻好高
講清楚先知道可以點比意見你同幫你
等緊開
Pe界都好細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞