2019 PGDE 討論(6)

818 回覆
3 Like 1 Dislike
課管 雜務 考續查簿etc
試教失敗,畀多次機會教多次,唉真係好大壓力
巴打in緊教席?
係,唔容易呀真係,要調整心態重新出發
加油!期待你成功後的經驗之談!
肯畀機會你已經好難得! 加油呀! 睇番今次有咩做得唔好,嚟緊嗰次進步就得
我都覺得有第二次機會真係好難得,今次真係要準備足d
想考個PGDE做PE老師,但係我bachelor degree讀sport management喺外國,會唔會有影響?認真問
好多因素加埋嘅

中學小學又唔同講法

我唔係三大grad呀都 (小學條line)
做左學歷審查先 pgde照報 冇影響的 中大有non-teaching mode meanwhile 教下校外班補習社吸收下經驗 睇下自己係咪真係適合/呢行去做teaching assistant or assistant teacher再讀part time pgde啦
Thanks我諗住讀埋學士個三年之後就去報PGDE, 但係唔知報唔報到,因為我係讀sport managemet唔係讀perm個類
Year 1仲好細個,努力讀書先啦。不過你肯未雨綢繆係好嘅。What do u mean by perm?

你有冇tg? 一係tg傾?
Perm 係physical education嗰類嘅科
有冇人收到BU幼教offer?
同問
絲打你都報左?
I see
收到!thx offer god
Congrats!
請問有冇人知BU STSK (英文)出左offer未?thx

利申:幫人問
直接打去office查詢啦
竟然有傻西會諗OU PGDE
我兩個朋友做副校
講到明讀OU 等同無讀一樣
四間U 有得報PGDE
四間都入唔到走去讀OU
只係呢樣野已經知果條友廢柴來啦
收到email??定點架?
每個校長都有唔同取向 我覺得又唔可以咁一面倒 我學校個副校都麻麻啲bu/ou pgde grad 但有啲校長就覺得有cert就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞