脫髮救髮。食、幫買、植髮、織髮謬誤討論暨你問我答 12

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
以前保康絲大學醫生開$260一盒
而家走左可以去邊度買!?
最好荔枝角個頭
查得5%多會頭皮痛
食兩年都冇效?
減慢但keep住脫
額角+髮線

其他唔好
脂溢性=雄禿

直接食藥
Rogaine 都幾難有假貨

利申:森髮買
kirland 定正廠regaine? 後者好撚貴
咖啡因洗頭會斷髮,係咪有玄機?
置之死地而後生???
我買正廠rogaine
因脫髮area唔大,都係nw1期髮線
minoxidil每日用得好少
1支可以用3,4個月
所以買rogaine同kirkland個價都唔差得好遠
Kirkland foam個隻森髮都要900幾
rogaine都係一支180
買正廠點都唔會死人
Rogaine 同 Kirkland 有咩分別?
你以前即係幾時?
rogaine係全球最大藥廠Pfizer嘅專利minoxidil生髮水品牌,20幾年前已經過左專利期

kirkland係Costco超市自家品牌,類似超值牌呢種,不過佢地會做埋部份藥同其他健康產品

如果一支foam都只係差20蚊,我就會買大藥廠。Kirkland呢度好多巴打都有用,絕對冇問題
Minoxidil是一種局部使用的成分,目前台灣有60多種產品,幾乎都是可在藥局、藥妝賣場自行購買的成藥產品,依劑量分成2%、5%2種濃度配方,並以液體或泡沫型態做為外用,一天使用於頭皮1~2次。研究資料顯示,Minoxidil對40~60%的雄性禿使用者有反應,平均增加髮量8~12%。

在剛開始使用的頭4~6週,可能還是會有暫時地掉髮情形,在這之後,頭髮才會開始緩慢地增長。因此,使用Minoxidil產品時,建議至少在使用6個月後,再進行效果的評估。若有效,則必須持續使用以維持新髮的生長;當間斷不再使用後,因為Minoxidil而長出的新髮也會隨著掉落,通常會在停用後3個月內發生。

使用Minoxidil常見的副作用為頭皮刺激與過敏,例如:乾燥、癢、發紅等,其他還可能發生「多毛症」(hypertrichosis),指的是在除了頭皮之外的地方,例如臉部、頸部等地方也發生毛髮增生的情形。
Minoxidil是一種局部使用的成分,目前台灣有60多種產品,幾乎都是可在藥局、藥妝賣場自行購買的成藥產品,依劑量分成2%、5%2種濃度配方,並以液體或泡沫型態做為外用,一天使用於頭皮1~2次。研究資料顯示,Minoxidil對40~60%的雄性禿使用者有反應,平均增加髮量8~12%。

在剛開始使用的頭4~6週,可能還是會有暫時地掉髮情形,在這之後,頭髮才會開始緩慢地增長。因此,使用Minoxidil產品時,建議至少在使用6個月後,再進行效果的評估。若有效,則必須持續使用以維持新髮的生長;當間斷不再使用後,因為Minoxidil而長出的新髮也會隨著掉落,通常會在停用後3個月內發生。

使用Minoxidil常見的副作用為頭皮刺激與過敏,例如:乾燥、癢、發紅等,其他還可能發生「多毛症」(hypertrichosis),指的是在除了頭皮之外的地方,例如臉部、頸部等地方也發生毛髮增生的情形。

開始左minoxide 3個月 就停左。 甩左既健康頭髮會唔會生返 果時手多健康位都落左幾滴
唔想食藥既巴打, 我食左鋸棕櫚半年,感覺良好。

但大家自行判斷
幾個月前
但如果我凈係搽髮線 係咪可以有排用 我見佢1 pack 半年
邊間大學醫生開比你
HKU
其實點解呢個世界既整容技術咁勁 又削骨隆胸 乜都有 點解得頭髮無? 點解植髮唔可以植假既 咪一勞永逸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞