脫髮救髮。食、幫買、植髮、織髮謬誤討論暨你問我答 12

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
佢話用咗個頭好痕
所以停
咁就慘d 都冇計 暫時外擦係得minoxidil有效 又唔想食藥
點解二十一世紀 太空都上到就係解決唔到甩頭髮
副作用
常見的副作用有對眼睛的燒灼感及刺激性,治療部位搔癢、紅腫及刺激性,非預期位置的毛髮生長。如果使用者有以下的嚴重副作用,立即尋求醫療照護:嚴重的過敏反應(紅疹、蕁麻疹、搔癢、呼吸困難、胸悶等);胸痛;暈眩;火燒心;立即且非預期的體重增加;手或腳的脹大。

酒精和丙二醇可能會使頭皮乾燥,造成頭皮屑和接觸性皮膚炎。有些配方改用奈米液滴為的就是減少因為酒精和丙二醇所造成的接觸性皮膚炎。
食左正保一個月 冇乜分別
唔通我係冇效個批 唉好想死
你預佢係減慢你甩
唔好預佢生番
先前睇過話停用會甩得多過未揸前

我朋友原本只係有頭頂禿
條髮線都仲係到
停用後前陰都甩撚晒
前後大約一年左右
我先前都聽聞過一用要用成世
用一世唔係問題 問題係minoxidil可以頂幾耐
我見外國d人用食保同搽minoxidil d效果好好
我自己就反反覆覆
每幾個月就會黎了 狂脫一排都唔知係咩問題
利申:食印保+早晚kirkland 5%foam

考慮緊轉食dutasteride
本人用咗monoxidil 5%超過一年但頭頂啲頭髮同前額仲係越甩越多, 影相都見秀頂。

加陣希望植髮但有幾個問題想請教:

1. 植髮我見呢度有位台灣吳醫師推薦, 請問有冇另一位介紹?

2. 我上網睇植髮係用後腦頭髮補, 咁請問做完之後會唔會後腦既地方少咗頭髮?

3. 做完係未要keep 住食保記? 搽monoxidil 得唔得?
上網睇過兩年開始就會無效
但都有人keep到5年以上
我用minoxidil 有三年左右
之前一路都keep到唔算後退得太犀利
但呢一兩個月覺得有一邊頭髮退得顯著左
我一路都猶豫緊應唔應該食藥
特別係呢排我同老婆想生細路
好驚食藥會影響到bb
生完先食啦
而家連BB都未有
等到生完可能一年以上
我驚我啲頭髮等唔到咁耐
無食藥既副作用

但要先剃頭
食左幾個月保記
情況大大改善
但v字位同頭頂仲係稀疏
係咪應該考慮植髮?
學巴打咁買個微針返黎碌
同你一樣
原來咁多人都係搽5%冇用
食左印保差唔多兩個月
感覺上好似洗頭甩少左
但性慾好似有明顯減少

係咪即係有啲效?

利申:25歲
同埋最近頭皮會痕,仲有時feel 到有d 刺痛tim
請問可以點做?

試下呢隻洗頭水
而家頭皮冇再生瘡
但係會唔會再生頭髮就未知
借朋友AC問下
想請教下大家
我頭頂個轉位開始有少少脫髮
唔知以下原因關唔關事
1. 工作壓力
2. 成日噴spray
3. 夜訓
4. 成日打J
第1樣真係冇得搞
打算改變下就係減少噴spray, 早D訓, 減少打J
想問大家我洗唔洗用下髮再生, 睇下醫生咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞