日本鐵道消息及旅遊情報交流區(37)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
有時個價仲貴過香港水貨,不過多數極新淨
利申都係睇下就算
可以考慮
剩係想知由一間分店轉件貨去另一間分店要幾耐
買曬機票酒店了,想問jr pass 點買法好?
DAY1: 香港去長崎,1355-1800,宿長崎
DAY2: 眼鏡橋,巴拉庭園,大浦天主教堂, 商店街(宿長崎)
DAY3: 豪斯登堡(宿豪斯登堡)
DAY4: 九十九島+水族館(宿佐世保)
DAY5:能古島一日遊 (宿福岡)
DAY6: 騎馬+行街(宿福岡)
DAY7: 先去西鐵福岡天神站-2F購票櫃台買套票:柳川+太宰府 (宿福岡)
DAY8: 釣魚,夜去熊本(宿熊本)
DAY9: 熊本一日遊(宿熊本)
DAY10: 高千穗峽(local tour熊本出發)(宿熊本)
DAY11: 仙巖園+櫻島(宿鹿兒島)
DAY12:霧島一日遊(宿鹿兒島)
DAY13: shopping?未知 (宿鹿兒島)
DAY14:午機鹿兒島回香港
Day 11驚你唔夠時間,櫻島搭巴士玩要一日,你仲要係朝早先搭新幹線落鹿兒島再去埋藩主別墅先搭船去

Day 13可以去指宿
去晒全部現存天守,下一步想去晒秘景車站,跟住秘境駅へ行こう!

http://hp1.cyberstation.ne.jp/hikyoueki/

不過真係要好好計劃下,miss左一班車都搞唔掂
貴的車程 佐世保返福岡
福岡去熊本
熊本落鹿児島
Day 7住太宰府附近再落熊本可以嗎
三架車新十津川発
但應該唔可以往復,要-早去新十津川排隊
呢個行程買Pass都唔平得好多,除非第9日一早先由博多去熊本,咁可以買張全九州5日用埋12、13日去指宿同霧島

至於長崎>豪斯登堡>佐世保>博多就可能平到張北九州3日既
Day 10博多去熊本個日開始用南九州3日州
唔低咩?一程新幹線都回本?
第10日邊度有博多去熊本
另外南九州係唔包博多去熊本
同埋抵唔抵就真係要計數,究竟3日南九州pass 7000yen加一程博多去熊本新幹線抵定係買張全九州5日pass 15000yen抵
唔係掙係會印其中一個咩
五月開始就係1.ー5.ー1

抑或你係指喺昭和年間發行 令和年間使用嘅飛

例如係左下角印住31.-4.-1
上面嘅使用期限係31年 5月 1日

其實唔會 因為由舊年十月開始已經用西元年份2018
乜嘢料?
唔通係拎張車票去撚鹿?
柒咗
冇鹿餅 所以咬車飛
我哋喺whatsapp group都研究咗好耐先至發現
而家多咗咁多foreigner嚟
仲用年号好惡搞

紀念車飛(例如硬券)就會有嘅
JRK好似會出
マルス券就算數喇
嗰時喺青森 坐住普通車到終點站
我見自己攞住個喼 就坐喺度等
諗住所有人落咗車先落

點知行到去車門 外面有個阿婆企咗喺度
督住枴杖等我落車
我開頭係

咁啱個駅員以為有啲咩事就行咗過嚟
個阿婆就話係等緊我落咗車之後先上

但係我明明坐喺裏面
唔特登pay attention嘅話係唔會為意

さくら グリーン車 6700円
俾著係我就豪一次

新舊對照

果陣咁啱係北海道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞