日本鐵道消息及旅遊情報交流區(37)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
都慳到買多一次飛嘅時間
同埋識玩可以出到大回り(變往復)嘅飛
但我見過啲例子係可以出連續又唔使另外買一張返出發地
(因為買連續都係為咗可以經唔同經路返去出發地)
會有一張由東京都區內去目的地A 同一張由目的地A返東京都區內嘅飛
咁以你由博多出發應該可以出福岡市內有效嘅飛?
可以出長距離乘車券
乘車日數按距離增加,淨係搭普通車嘅人啱用,因為可以慳返特急費
如果買連續應該冇問題 但係係咪會冇咗discount
(里程越長 運賃/km越平嗰個)

另外因為新幹線 在來線喺下関<->門司(新下関<->小倉)之間當係同一條經路
所以如果買長距離嘅話會買唔到大回?
試過用app撳

喺新大阪撳山陽新幹線去博多就會出呢句嘢
去到小倉就炒左啦
掂到重覆車站
呢個應該係講在来線/新幹線嘅運賃唔同

如果買往復嘅話(例如京都<->小倉)

可以ゆき係新幹線
かえり係京都->新幹線->新下関->在來線->小倉
運賃可以唔同
https://www.jreast.co.jp/kippu/04.html
自己計営業キロ去計下有幾多日
車費就照計由A至B嘅基本車費
(當然要考慮埋你點行,唔同經路個距離同價錢都唔同,不過個有效日數長咗唔會令張飛貴咗,同你普通買張即日有效去同一地方嘅飛價錢一樣)
但係買嗰時 已經指定咗(可以係你自己揀)經路(坐邊條線)

唔知可唔可以改
可以
但係你入新幹線只係代表基本運賃
你坐嗰時要另外買特急券先可以坐
可以
有一段好似冇普通車坐,一定要搭新幹線,嗰段個特急費好似有特例會平好多
嗰張option券一定要同青春18一齊用
包奥津軽今別->[北海道新幹線立席]->木古内->[道南いさりび鉄道]->五稜郭
唔係掙係得IGR同青い森咩
想睇o下如果張pass/車券爛左/唔見左可以點處理

eg張飛斷開一半另一半搵唔到
青春18官網:

此通票不能用於新幹線、特快列車、快速列車和臥舖車廂。也不能通過另行購買特快車票等方式乘坐新幹線和特快列車等。

注意:以下地圖內虛線顯示的部分為青之森鐵路。乘坐普通列車或快速列車直達青之森鐵路的青森~八戶間、青森~野邊地間、八戶~野邊地間這三段區間時,可使用本票。中途下車無效,需支付追加運費。在青森、野邊地、八戶可以下車。
照計超長距離券搭在來線都係計以上特例?
唔係,上特急/新幹線補特急券就可以
我意思係用超長距玩在來線既話係會行青之森鐵路 而唔係上邊講既平價搭新幹線?費用當然唔同青春18計法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞