日本鐵道消息及旅遊情報交流區(37)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
小童飛
好心京成分開sky access 同skyliner 月台
話時話天王寺有冇分關空同はるか?
都係阪和線月台
北海道D車好多都係得MicroAce有做
係 仲要microace品質一般
都ok啦
上AMAZON對比過MicroAce キハ281同Katoキハ283
キハ281做得仔細D
呢樣嘢JR西一早做緊,但都係有人「上錯車」
関西空港有分開関空快速同はるか
キハ281冇得揀,焗買ma
機場月台其實無用欄杆或者閘口去分開関空快速同はるか
宜家機場兩個站只係分京成本線同Sky Access兩邊月台去防止收錯車錢,如果連Sky Access嗰邊都分啲比Skyliner就可能唔夠位,尤其係T2站
はるか有專用月台其實已經做到個預防作用,起碼4番線有晒標示提
加欄杆唔太可行,因為要顧及返上落樓方便
北海道特急車好似得261有Tomix+MicroAce版
其他都係Tomix/Kato/MicroAce是旦一間獨市
連721系都係得MicroAce
關空月台好似都有站員提醒
好彩733系係tomix出
ma出果套721系有d差,d位唔太fit怪怪地
711系後期型又係得ma先有

btw如果講外型拎ma套キハ283同kato比個車頭會好肥
可能角度問題
呢張好明顯ma個頭肥左
btw ma係造工算ok,不過比例上就有d奇妙
我第一次坐特急,唔識坐買左張加埋特急料金既普通飛,點知上車又補多次特急飛
正常查飛見到你冇比特急料先會叫你補
定係你坐錯指定席要補指定席特急料?
個次係大阪去kix,都知要轉haruka,咁睇手機都知要加錢要1800円,入閘就咁買左張1900円既區間既飛,結果上車補多650円
XX駅に到着します > we will soon arrive at xx station
ひかり号が到着します > we will soon arrive at hikari
應該係咁
問題係特急費係另外一隻飛,唔係就咁買張特定價錢既區間飛就cover到的
佢應該就咁買左張類似咁既飛

而唔係呢隻

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞