有冇人覺得香港人中英夾雜好on9?

220 回覆
1335 Like 211 Dislike
邊個會咁講嘢??
你指口語定打字先
我覺得都係睇對象姐
如果對象係鬼佬,打字就一定唔會有中文字啦,都唔識睇;如果對象係朋友,我又覺得打英文夾雜中文好平常喎
有時打英文係為咗貪快,但又有啲terms講開中文轉唔到台
例如 "peter, i have to go to 鄉下拜山 in 清明. can you show me how to 翻牆?"
中英夾雜只係證明你中文差
因為中英夾雜只會係講中文時出現
從來冇見過人講講下英文夾個中文字
堅柒係都to be continued啦
其實proud of xxx中文應該係為xxx感到自豪
因為中文既驕傲係貶義,形容人自大,類似英文arrogant
中英夾雜本身唔係問題,但係我哋有時受兩種語言互相影響,搞到兩邊都用錯
例如touch wood會用錯左黎講唔好既事,驕傲用錯左黎講好既事,thank you 晒你
真係好7
語言同文化分唔開
其實講到尾就係用得好唔好
中英夾雜唔關英文廢事呱?
我可以全英,香港人咪又覺得作撞
利申,英文全8
呢個人好驕傲
我為你而感到驕傲 / 我為你驕傲
關咩事
本身英文同中文就唔能夠完全互通
有好多意思只能夠用一種語言表達
我覺得無問題
中英夾雜,問題係
你要用英文既文法,夾中文
定用中文既文法,夾英文
有時仲會加d日文 韓文入去
聽起黎唔會咁沉悶先
不過有時唔會句野或字就真係聽到抓晒頭
呢樣缺點都幾麻煩下
講廣東話加英文咪中文文法
英文加中文單字咪英文文法
中英文都係香港法定語言
香港人不嬲都中英夾雜
有乜問題
溝通到咪得囉
你話中普夾雜就要屌啦
講句野都要分係咪專有名詞
傻的嗎?
跟本係香港獨有文化黎
覺得呢樣唔好都on99

你同鬼佬講就純英文架啦
你同香港人講咪中英夾雜
係要好似民國/台灣咁乜柒都屈過中文比佢咩?

臉書呀?

但唔係extreme case 到上面果堆咁痴線
果D明顯係懶打字打到咁難睇
"Hey, we go 飲茶 tmr, ok?" <--
"喂David, wash hand, come過黎eat埋個breakfast先啦" <-- on撚9
"我prefer飲茶叫茶叫水仙" <-- 屌你咁都屌?
咪傻啦
你覺得大學讀英文嘅人日常生活中中英夾雜得多,定係定係讀engine嘅人日常溝通中英夾雜得多?
而且英文裡面夾中文生字嘅人都一樣有,只係少好多,例如啲自細去外國讀書返返嚟嘅人
香港人兩種方式都接受到?
定只接受到前者
本身睇到topic想入黎屌樓主
入到黎

香港人最on9係會self-critique自己既語言文化
Critical係好事 但語言文化本身係無絕對既好與壞黑與白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞