有冇人覺得香港人中英夾雜好on9?

220 回覆
1335 Like 211 Dislike
如果巴打係講英文嘅地方生活唔係好正常咩?
你話係香港有人全英文就奇怪姐
堅係
工作讀書全英,日常生活就廣東話
我覺得最好中英夾雜係好合理
你講嗰啲例子咪正式納入咗喺英文入面
我知道有啲英文字源自法文字
我自己未做到呀 但意識到嗰陣我會盡量避免中英夾雜
不如你試下可唔可以將你呢句用全中文講出嚟重好啦
跟住下次喺生活嗰陣講返出嚟
其實都係一個挑戰嚟 不妨試下
而家唔係講緊中英夾雜個問題咩
點解講咗講英文扮高尚
冇機會試,不過係香港咁用都好奇怪啦
我覺得唔可以將用英文等同高尚去唸
中英文都係語言,無分高低
算啦 連登仔係鐘意將呢啲細微野無限放大 唔係點搵自信心呀
廣東話加英文在技術上同感情上都更加精準,中西融合本來就是香港的優勢。

個問題就係好似你咁講「明明嗰句嘢可以完完全全地用中文講得哂」 而佢哋選擇溝啲英文落去 真係好無必要
其實好多字、概念、諺語都能夠用廣東話(中文)嚟表達 唔使用到英文
用英文嚟取代可能係因為佢哋短時間內諗唔到個中文字係咩掛
Sorry,撳錯掣俾咗負皮。
返工就盡量用對方一聽就明嘅語言啦
我都覺得冇問題

但係夾雜住既英文又要錯晒 咁不如全中算啦

岩岩先見到fb 有人彈左句
成段中文 然後彈句to be continue 咁咪柒囉
無錯
能夠完全用中文表達你講嘅所有嘢其實都展示到你中文表達能力唔錯
樓主你中英數夾雜
打字中英夾雜咪又係on9
荃灣看似是班回流柒頭扮唔識中文
語言係用黎溝通
如無必要既情況下
使用共通語言並且最短時間內表達出你既想法係最重要
香港人講野鍾意中英夾雜就係基於呢類想法
係,你可以話長遠用單一語文能力會下解
但溝通效率係非常之高
我比個親身體驗你
中文-母語
英文-足夠四圍旅行通山走
日文-啱啱學

對方
日文-母語
英文-明啲唔唔明,但叫勉強日常溝通
中文-仲衰過英文

我同佢講野基本上係英文,唔夠用會先用日文最後先到中文
有時唔係話單一語文唔好,而家混雜語言組句太方便,太有效率
你同緊人講野我做乜要捉到啲用語咁準?係咪有必要?
就好似我而家回呢篇文一樣我可以全部用中文打
亦可以MIX埋一齊又英又中間中插啲日文單詞係度混淆視聽
但我覺得全中文效率最佳咁咪全中文
我唔撚係作緊文,我係同人溝通緊,效率行先係好撚平常
個問題係出在某啲情感係好少用廣東話講出嚟/講出嚟怪
好難直接用廣東話表達/翻譯一個用開英文講嘅感情

最明顯嘅例子就係I am proud of you
有冇發覺講開廣東話嘅老豆老母冇幾可會話「我為你驕傲」?
係呀成句嘢都啱語法 但就係冇咩人咁講
成個感情最貼近嘅表達方法會係「叻仔/女 老豆/阿媽我好開心」
反而用英文就可以好直接咁講”I am proud of you”
甚至同friend都可以咁講
Send嘢 食lunch 放break真係改唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞