有冇人覺得香港人中英夾雜好on9?

220 回覆
1335 Like 211 Dislike
覺得嘅就真係on9
本身香港就係生活上中帶英
工作讀書英文為主,中文輔助
Bilingual係我地與生俱來嘅能力
我地唔單至唔應該睇唔起自己
反而應該proud of我地呢個民族特色
Eg.好似新加坡人馬來西亞人咁,
幾種語言code mixing根本係好正常嘅事
No need to be ashamed
大家傾下
事但啦頂
我覺得語文能力勁嘅人係可以係唔同時候
唔同需要嘅情況下運用適當嘅語言
需要用英文能夠完全用英文流利咁表達
講廣東話嗰陣能夠完全用廣東話
其實能夠完全用廣東話 唔夾雜英文唔係一件容易嘅事

你習慣咗 依賴咗講廣東話嗰陣夾雜英文
就證明咗你唔夠快去諗某一個廣東話詞語係咩
你腦海裡嘅詞彙唔夠多
中英夾雜其實某程度上代表中文又唔好 英文又唔好
但好難怪 因為我地由細到大除咗中文堂都係用英文聽書,但同朋友講嘢就講廣東話,傾學校嘢好多terms都係慣用英文,其實啫係vocab唔夠
樓主就係覺得中英夾雜唔係問題
個標題同佢嘅立場相反
唔on9,不過本身英文差又夾硬用來扮高尚的就好on9,試過有路人問路,明顯扮唔識中文,畀我答佢don’t ask me again your fucking idiot ,之後仲要答我thank you
係邊度先?
個人覺得如果句句都全中文同廣東人冇分別
你可以用另一種角度睇就係
我地兩種語言都可以好comfortable咁Interchange黎用

呢樣嘢係單一語言國家唔會發生
on9標題 我係認同內容的
負皮係比你個標題

香港人用英文詞 根本冇問題 人哋日本韓國真係咁 只不過將英文音譯變成日文韓文 而我哋英文程度較高 加上本身語言唔太適合音譯非名詞嘅詞彙 (巴士 的士 呢d就冇問題) 所以直接用英文 完全冇問題
特登引人入黎姐
D星馬人識好撚多語言 都係會mix嚟用 所以先有大馬/吉隆坡廣東話嘅分支 佢哋用馬拉話嘅"lui"=錢 仲有咩溝 好多都係咁樣互相融入 英文借字就更加多 所以見到D多語言能力比我哋更強嘅人都係咁 更加證明冇問題
人地新加坡人就好proud of自己嘅singlish
點解我地要咁自卑?
唔應該
你見鬼佬講英文都唔會三句唔埋兩句夾個法文字㗎
最多只係講啲由其他文正式納入英文嘅字
鬼佬好少雙語國家
得瑞士加拿大
啲乜撚
好proud of自己乜乜乜
件事好complicated
食個sandwich
...
聽到好撚毛管戙
我地唔用食個sandwich係因為唔順口同我地本身已經有三文治呢個英文譯黎嘅字
另外兩個好正常wo巴打

利申,係外國長住,自己同女友都好少成句中文
呢d亂咁用就緊係7
但好多時英文用返廣東話講好煩
笑咗 其實你知唔知英文好撚多詞語係法文借,佢使乜特登用法文音講返,都冇實際作用

更何況 英文係有好撚多法文借詞 連音都借埋,例如cliche, facade, 咁呢d唔用返英文系統發音嘅又算唔算
英文法文兩個語言根本同質性好強

香港人大量借用日文都係差唔多 咁又有冇問題? 例如 滑沙B, 沙斯mi,2啦3媽4
Eg.
我好proud of xx
Vs
我好為xx而嬌徼
好明顯上面方便
如果某d野特別係外來野或者一d概念既野,
本身廣東話難表達既話用英文冇問題,
但有d柒頭就係明明果句野可以完全中文講得哂,
又格硬要溝d英文仲要扮撚哂鬼佬口音咁,
例如果d偽ABC港女,
去幾個月甚至幾日就扮撚哂唔記得中文點講,
就真係好撚on9
極同意,基本上中英夾雜嘅人講野無乜經腦,諗到乜就講乜,唔先係個腦入面翻譯再講
例如個for字,真係用到爛
我聽日十點有個meeting你到時send返proposal俾我順便cc埋老細

你係咪會全中文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞