有冇人覺得香港人中英夾雜好on9?

220 回覆
1335 Like 211 Dislike
全中文咁講就算係廣東話都會比人一種支那感
Exact7ly 香港人唔會全中文囉
有時唔知英文點講
Eg. Hey what did you have for lunch bro?
Today I had 小籠包 for lunch.
唔通我講steamed pork dim sum with soup inside 咩
我係識講,但成日打錯字
係外面住根本唔會寫中文
Except上連登平時都係接觸英文多
的確,你同人講gdp點點點,全世界都明
國民生產總值?得華人明
剩係香港網絡用語都已經係英文啦
Agree agger
Btw between
Exactly exact7ly
iphone,fb, ig點譯
有d化學野又係講英文好過講中文
打字另計
點心名不嬲用英文拼音講
讀書 所有 terms都學英文 有咩計

睇劇睇戲睇 youtube又係
一d d啦不過作為香港人真係聽慣聽熟
燒賣可以用sui mai,粉果可以用fan gor
外國長住就咪柒出聲啦
中英夾雜係無問題
但講緊係d已經約定俗成既字
例如我buy你,su唔sure,同朕check下......
on9係用d根本唔係常用既英文日常用詞
尤其係根本用中文順過英文情況下,仲格硬用英文(而且係一個好淺既英文)
咁樣好自卑心作祟囉,想人覺得自己個lv高d,反而顯得自己柒
想人覺得你勁,你就多用英文短句好過啦,而且咪撚用傻仔程度句子阿
兩樣都會講,畀鬼佬知唔係一味講點心咁寡
巴打住邊
香港
返學返工都有啲鬼佬
打字嘅嘢好心咪咁強逼症啦
咪siulonbao or xiaolongbao囉
我指係對話講出黎
唔係講打字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞