有冇人覺得香港人中英夾雜好on9?

220 回覆
1335 Like 211 Dislike
樓主應該讀ling

利申我都係
中英夾雜係香港文化, 你唔鐘意一樣關你撚事LO.  

你D中文同英文咪又係一樣咁廢, 詞不達議. 小你老豆丫!
最L憎人成日 I mean I mean
唔好做多左就得
好認同你嘅睇法
我地要擴闊自己詞彙嘅數量
從而減少/唔用其他語言輔助
不過咁
對於語言能力唔夠嘅人
混合用可能反而係好事?
容易準確表達自己想法
因為有時用字唔夠準會詞不達意
有點戇鳩
又或者係啲專業用字
邊個會轉做中文
同埋寫又係英文
咁咪慣左混合
其實無傷大雅
只係到真係寫正式文件時
可能就會慢左
因為到時只可以用一種語言
利申成日google translate 幫助搵返啲字
例如上面本身想打formal
閱讀理解0分
食個sandwich
其實真係睇你咩人同點講
用唔用得100%同口音無關
純粹睇你咩諗法
偽abc就fail
但係我屋企一向都係咁
因為有時諗唔到個中文
Sandwich 可能你會話:
三文治喎,弱智都識
識但係可以執筆忘字
例如又試過唔記得酒精,叫人拎支alcohol畀我
咁真係第一下諗到咩就講咩
我覺得唔好太敏感
同埋係咪偽abc你感覺到架嘛
我打咁多都係想講
建議大家唔好咁執著於人地係咪混合咁講
反而睇返佢為人
而判斷應唔應該咁講
毒拎?
星架坡班畜牲咪重垃圾
有時有特定既名詞如whatsapp Facebook ig 根本冇得全廣東話 唔代表到你腦海裡嘅詞彙唔夠多
其實真係慣左中英夾雜 自己不其然都會中英文夾雜 但係真係唔好柒

上次唔知道係fb見到一個page 係個都算多人睇嘅page黎 但係一時三刻唔記得咩名

佢地話xxx好charm 哩啲就真係好ung耳 唔用好過用錯 一個叫做幾influential嘅page用錯英文 搞到啲人都跟住用錯英文 就真係唔係咁好

成日都聽到有人講好charm 覺得好ung耳 :(
邊有得同星馬比

人地平均既英文水平高我地幾班
中英夾雜無問題,好多時都係因為英文方便啲順口啲講
問題係果啲為講而講既港女,同英文唔識多個既媽媽

Oh 我今日go to Ifc,eat左個high tea
BB eat eat la, 快啲eat埋去
有冇諗過唔係來自英文母語嘅國家嘅人...可能人地英文都係半桶水但唔識用當地語言就用國際語言黎問路聰明仔

定你prefer 中國式問路
反而我覺得啲外國人文地名同科技名詞
唔需要翻譯
Donald Trump
New Zealand 紐西蘭
Android 安卓
App 應用程式
Engine 引擎
Interest rate 利率
Deposits 存款
Account 戶口/賬戶
Activate 啟動/激活
Email 電郵
Data 數據

手快快噤左正皮
Well,都覺嘅
港蝫真係好自悲
「有個會」其實都有啲港式英語。
(have a meeting)
一般口語都應該係要開會i.e. 我聽日十點要開會。

副本其實係名詞,send埋/俾埋副本老細
最扮嘢係啲人話諗唔到個中文點講
中英夾雜咪中英夾雜囉,係有班柒頭英文差覺得中英夾雜扮嘢啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞