【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Exactly 我係做non-FS,我有同過專做fs既同事傾計,又唔覺得佢地特別FS,感覺上個principle 都係一樣,可能多左啲loan transactions, 同埋更多吹水野,但其實而家non-FS既大公司都會有loan,我地都會做

銀行in house既做咩多?依個真係唔知。我想要exit咋
唔愁無工開但愈黎愈多野做fee又唔係特別高,聽聞revenue好難追,上面又唔會有人走,唔知升唔升到mgr,行頭大細,好難轉

至於工作方面,其實都係個啲野,compliance / cost recharge / regional coordination 個啲,有時幫手答ird q
考考你地:us upe, hk constituent entity,hk有冇secondary filing?
沒希望
有冇tg?可以交流下
岩岩收到bank inhouse financial control MT hr interview
大家覺得做迫科audit/tax 好d 定 bank in house finance mt 好d?
Hase? 起薪差好遠喎
一定mt 唔洗諗
55但聽聞過有人入面做過最後quit出返黎逼科audit
一定hase
亂估 因為冇exchange mechanism所以有hk secondary filing obligation
答IRD q食埋corp tax個範
歡迎其他 tp dog 熱烈地討論
HK同US冇簽MCAA,但有TIEA,不過冇cbcr exchange arrangement,所以係有second filling obligation
Ching知唔知hase finance mt 係咪好難升?會唔會做極都係兩萬五三萬 咁就去迫科好過了
有冇tg?
@joanchan123
有offer先諗啦
無MCAA,無exchange,無tax treaty,所以無obligation。。。香港唔洗file。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞