【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
大把人qp 得一兩科合格都mid join 到啦
舊年都有報
但果陣唔知自己想點
我啱啱先開始...未pass到任何科都入得?
好多人做second tier 做咗兩三年跟住mid join Big 4
當中唔少剩係pass 到一兩科qp
不過其實都幾慘
依家啲second tier cut 假 cut 到好痴線
考兩科加埋得一兩個禮拜假, 想合格都幾難
Big 4都係?!
點解會四月尾先有apt test
唔係9,10月先有fg program咩?
Summer intern做咗audit 之後可以報銀行咩位會比較啱?
某間big4 cut假係基本啦
應該點都冇second tier 咁跨張
發夢聽過有second tier 聖誕前比兩日假就當比咗study leave
我係4月先開始搵工
果陣得kp全年收form
不過我做完之後都無回音啦
BDO會唔會好d
有training and leave?

利申依加做緊commercial 更無助
準備fail
Commercial 起馬平時有時間溫, 好似係
sec tier係咪考cpaa好啲 cpaa去到m都夠用? 同埋跳番上去係咪唔理你cpaa定qp
考Cpaa 好貴,好似係
同埋如果唔係澳洲grad 轉唔返hkicpa
有冇人係準備考cfa
L2 肥左就棄
成班big4 friend都係考L2
朋輩壓力
但我唔夠時間溫
Cpa仲有用
Big4 Consulting intern有咩環注意
但我係exception case
日日8點走,有時星期六都要返
雖然係acct assistant, 但做緊officier野
其實我知係要做返audit但我唔搭得老細
本身唔係做audit
公司部分team無免費conversion讀
焗考CFA/FRM
想知考cfa可以搵d咩工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞