【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
做緊buy-side fund admin + research (有少少係同audit 有關) 條路應該點行?
Audit係唔係成日都要北上
Bdo tax 有消息未
其實做IT Advisory考唔考Hkicpa好見佢sd email問

利申 非acct major
想問下second tier recruitment process係點架? 點解apply左兩三日 仲未收到apt test email
Local audit firm 想轉返出commercial 好似好難咁
IRD AA 狗也不屌!!
new join 大把做幾個月就跳船走人!!!!
如果post左去Unit 2就祝你好運!!!!
把打做左幾耐?
近來, 又見到有AA 考到庫務署TA及AA, 到庫務暑派到鑊位都要八九點, 唯一好處係無市民投訴, 做税局係好過做big 4, big 4要跑數搵客, 做到partner唔夠數都要走架, 政府衰起黎係無得升, 但吾會炒
出到commercial, 睇揍晤揍到老細, 四十歲做唔到頂爺, 便被炒, 到時低都要做
senior manager做得耐都會被人話阻住地球轉.霸住個位.除非有大partner照
係啊,所以話睇你想要咩,做政府最屈機都係job security, 過左probation佢就炒唔到你,不過有d好有抱負既人志不在此咪唔岩做
IRD 最閪都係對外姐,唔駛對外收夜少少有咩所謂
所以咁多人由税局轉庫房, 税局對外又跑數, 庫房收夜d, 寫吓野, 做下internal review.不過我識幾個AO成世做唔到TA

庫房好睇派乜位, 跟乜老細, report花咗無得救
升到AO I都正啦
AA升A咪又係難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞