【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
即係一年non fs 一年fs?
Commercial 好似好多lunch 遲少少返都唔得
問得耐又唔代表咩既,想你答多啲唔係仲好咩
問左我好短咋 4個字左右

Managerial accounting and closing 主要係做啲咩?例如 year end 時做下accrual ?
其實fg同做過幾年都係一樣咁請,我又唔覺得有咩分別,老老豆豆係佢地立場,性格同接人待物應該比technical更緊要。

你都in左啦,唔好諗咁多啦,點都要去到6月先知,如果你係fg不如諗下邊份工最岩你你,話哂我覺得tax唔係人人咁做,依行基本上無exit,如果比我簡多次,我會去audit / advisory,起碼wok完多出路。

行申:做緊迫科稅一年幾
多謝你意見呀我本身拎住一個tax同一個audit offer
因為tax叫我6月返工,所以我會入去tax試下先audit就10月返工所以可以再諗諗
幾好呀
我都係18 fg做緊commercial
主要做cost accounting
Subsi month end closing
呀頭問我有無興趣做fp&a
我都好開心
只係覺得然之尚早啦
所以等呀頭決定啦

你三大grad, 做銀行?
其實我做既野好簡單
去SAP generate report然後貼在Excel
有template架啦

我做costing果邊,所以AR AP都唔關我事,唔使做accrual
Tax好講team,有得簡既話千其唔好做香港稅,做愈國際愈好,如果你6月入去做,係tax既peak,我會建議你不如放下暑假,等9/10月入職會多返好多batchmate。。
我聽同事講多過costing
你想轉去邊?
有無後悔唔做big 4?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞