【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
一入黎人工幾多啊?
同埋而家有邊啲second tier係可以apply 垃圾鯨魚fg冇offer準備失業
A1 13.5
不如留個tg 方便搵你
巴打你留 我之後搵你
當winter intern做 試下無壞
咁多位師兄

如果揸住non-business major入唔入到2nd tier 行?

上網睇好似要讀返個conversion, 即喺我要讀完先可以去見工?

利申:有入行心理準備,知道ot慘況
同問
利申做過E仔 advisory intern
而家失業 求2nd tier offer
讀engine 入唔入到行如果考左cpa既話
巴打報左邊間firm
聽講second tier prefer請acct major

Ching做咩咁睇唔開做audit呀?

利申:想做big 4既commercial狗
想問下 ey audit intern有冇return offer
其實3大Non-business major 想入行同考牌
依3個options 有邊個比較好(時間上)
conversion program + QP; or
AAT + PE + QP; or
ACCA 直接考14科
PBE*
咁如果入唔到big 4 呢ching
Non acct major 唔係入big 4開始行
條路會好難行
師兄可唔可以透路多小小
Big 4有資源訓練一個non acct major 既人
其他公司大部份都無

咁佢下意識都唔想請個無acct background 既人
無人俾機會你會愈走愈慢
咁如果我讀住conversion 報2nd tier 會唔會有D機
唔會話無機
但一個讀四年既acct degree 同三個月既conversion 係無可比性
佢惟一作用係比你入場考qp
當你考用之後先叫開始追到
考完*
想向FA (Management Accounting)發展,而家份工都叫有少少FP&A,但好HEA,想搵啲野讀下再搵過第二份工,有咩提議?
利申:已經做左幾年野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞