【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
我做IRD都成日收七八點啦
入ird 洗唔洗做過big4 甚至考埋qp?
有FG直入,有人考完QP Q埋都無offer, 大部份入果d都做過Big 4, 睇轉數臨場表現及運氣
做緊fp&a諗緊自己第時會唔會報ird
師姐睇得幾通透。城外既人想入黎,城內既人想出去。大把人成世人都u2 u3,聽到都灰。
太多人做到5-6年開始都走唔到
税務不是一個理想的工作, 嚴格上税務是法律的一種, 專業打案係律師, 會計都係做利得税審帳的一種手段, 税務行頭窄, 税局、 四大, 大集團養得幾多做税嘅人.

現在嘅會計入到政府係王道, 首選庫房, 次選税局, 審計署.
庫房選Big 4嘅人, 因internal review 係relevant.
税局係次選, unit 1 及4 要跑數, unit 2就量多兼投訴多
做commercial 要揾個好位怕40 歲被辭退
會計 30幾已經難搵工
人才過剩

Fg少過其他行業2k
比I.T.低5k

有冇巴打知EY International Tax咩環境,多唔多ot之類,同埋跟咩project多
有冇人知ird出左offer未
未出, 六月底
(真心求救)大家覺得我入big 4/b記/r記機會大唔大?應唔應該睇低一線做住無咁好既second tier先?

我係18三大acct grad, second up
之後無做過acct intern
舊年grad左之後做緊commercial
做MNC廠costing, 遲d調team去fp&a
公司人事唔錯,但做左半年開始後悔,覺得無audit exp=無前途
所以4月尾開始搵audit
但可能因為slack 既關係,好多好既都close左

我報左
K記->做完ap test之後無回音
B記->未收到ap test

S記想PI我
H記in完第2日立即俾offer我 好恐怖
但d人都話呢2間西,所以我都諗緊,係咪只等big 4/b/r記 offer先好走
一定係等big 4
銀行accounting 仲諗緊好唔好返big4
多謝
我諗依加係slack 所以無好audit firm opening
我打算等今年9月報big 4/B/R記 Grad program
只報好野
如果今次唔得
就出年向差d既second認命啦

所以我今次唔會accept H/S

反正我依加響commercial 返工幾開心
大家點睇?
我4月尾報左kp同埋bdo fg program

5月頭做完kp ap test無回音
BDO連ap test都未收到

1. 我係咪收得皮
2. 以前仲未知自己想做audit時,都有報過big 4 grad program, 但果時報左又唔做ap test, 會唔會影響我之後再報既結果?

Thanks
師兄們
有個人生的抉擇
岩岩個轉fast track 唔到 諗緊resign唔resign
去BDO / GT 升1個grade點睇
今年grad 8大second up有it advisory offer睇運
account fresh grad 收到2個offer

收到second tier tax 定係做中型commercial 做account assistant好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞