【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Asset mgt最related
其實多唔多deals人跳去AM/PE/VC
或者IB
通常做到咩grade先跳?
咁你都幾慘, 除返條數工時可能仲長過做Audit
點會呀?
Audit唔知8點咁早走

呢排係咪都係slack??
我見d application 無咩動靜
我個邊個sen man見到無哂a grade就好頭痕
咁因爲大家都放緊study break姐

其實我係想入先咪咁問但最近無請人
報左果d又無回音
第一年做Big 4 嘅話
每科兩個禮拜study leave + 一個禮拜revision course
根本一年有三個月都係唔洗返工
當你有20日Annual leave
做big 4 都做少你兩個月
先唔講big 4 都有non peak,non peak 遲到早返冇人理
就算剩低九個月wok 足九個月
總工時可能都係多你少少
更何況Wok 足全年嘅人頂盡佔一兩成
多謝你詳細解釋
我公司al得10日炸
但ot有補假(但我有都無得放,因為我唔返d野無人跟)

你地big 4就好啦
有假有補習
我呢d孤身作戰

總要係,惟一一個請簽exp既同事都走埋(部門turnover 高)
真係嘥氣
算啦反正我6月都唔會pass
big4都係ot有補假 不過比唔比你放就另一件事
放左d野一樣唔會有人跟

btw見到好多local都自己補補習 一科補習連考試費都成皮野
advisory人少反而去黃竹坑咁搞笑?
第一年啲Ot 假都係用黎等自己放少啲no pay leave 嘅啫
第二年打後有冇得放就睇你做野做成點啦
出名做得野嘅人annual leave 都未必比你放
Hea 同廢個堆就隨時放勁長假仲要成日有得idle
我都識有個local有補習
Workshop識既
佢超勤力,溫曬d 補習material
我仲以為佢係big 4
點知原來係local
No offence
10月就夠3年X_X
即刻走
(利申已考晒5份PAPER)

諗緊轉去邊度好
workshop讀哂書先去既10個有8個都係local
big4既先唔會讀
唔讀咪唔識囉
都係study leave先讀姐
點讀得切
1個月得既
利伸:得翻3星期1科都未讀完
1k
咁撚少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞