【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
之前啲big4 post好多都講講下未爆1001就沉左
適逢佛誕大家放假 開個post睇睇有冇人講野先

BIG 4 Audit辛苦就人所共知,喺度特別歡迎非big4 非audit既人分享下翻工既情況

或者你係準備畢業 / 搵緊intern,都可以入黎了解下有冇人做緊你想報既team,傾下計
Post 1
【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區
https://lih.kg/673743

【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(2)
https://lih.kg/799462
Commercial 撚路過揮手
未做過audit,每年audit 都話咩都唔識
有無人今年有in aa
或者係以前in過得左
答得一半岩一半錯
而家好驚好擔心
做commercial 如何尋找出路?fg 由咩post 做起?有冇話向邊個方面發展好啲?

Treasury 好少commercial 請人同唔請entry post ?
做financial statement 果邊?係咪專請audit 人?
做budget方面?

求指教
玩夠3年出返來,大把路行
我好命account clerk 做起而家M grade, 你問我我會建議你做左audit 先,做3年都好過冇, 做完出返黎砌financial statement handle year end 都可以大聲d, 識得點樣撚d auditor

至於treasury,我唔知點樣界定treasury, 睇住個bank movement, 決定幾時放錢,set up cash pooling, 同銀行deal d loan 算唔算?呢d野我都係搵個細既去做

budget 就講溝通技巧,同老細想點咪做到岩佢心水,都係fixed cost 加variable cost, 求其做架咋
m grade幾錢人工
如果fg 應該揀audit 定tax比較好?
做會計講心架ma
愈早in 係咪代表written test愈高分
同問
仲有邊間2nd tier 好做 但求草下經驗 CV唔好咁渣
你係幾時in ga?
我唸緊會唔會關姓氏事?
有無人in 左bdo 既it audit
Commercial 咪一樣做狗,只係17層同18層地獄的分別
每次做audit big 4 果堆 auditor 都早過我放工,
最顛我長期夜晚10點後收工
咁你轉工啦
做左幾多年先上M?
in到幾號完
唔知啊 你幾號in
2nd in 咗tax , 未有消息
我都係...唔知幾時有消息
打過去問,佢話未知幾時有下一輪in,不過offer 要等到4,5月, 唔知係咪真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞