【會計撚圍爐】BIG4 / 2nd-tier / IRD / 審計署 / In-house account 吹水區(3)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
deals 好似唔少master
唔覺 三大fg就/海歸就多
都係 我見啲master做一陣好快就轉工
其實你識唔識架
想知要點先可以係big4做到fs Dept
邊間入fs機會大d阿
唔識架 你話交流下
我見過2x個入面有3-4個咁
下年grad 點睇kpmg early application? 應該9月先定依家?
同埋可唔可以講下big4 recruitment process 既case / group discussion
後面認同

第一句 唔認同 2nd tier隨時辛苦過big 4 爛job 冇資源
順便想問下大家,其實2nd tier同大local條線應該點畫?
BDO RSM呢啲就肯定係2nd,但落到Mazar BT 鄭鄭呢啲到底條線點cut先啱?
Early app 好似九月左右就有得簽約(唔肯定)

Grp discussion 應該4間有少少唔同
p係superday 每人有個impromptu speech再落case materials 人人唔同要大家夾翻啲information 講完就present 最尾互相evaluate
d就一開始大家拎住case materials 睇完hr會單獨見一見 見哂就grp discussion 同present

K E無見過 唔知
拎住高gpa同hr講
或者intern做過fs
FS強勢就應該 p>e~k>d 無話邊間易入 首先有offer先會有得揀dept pref
6月啦
愈多offer 愈多bargaining power (好似係)
現實啲 覺得自己夠唔夠醒目 靚仔靚女
Intern 做緊non fs team 氣氛有d差

想知fs non-fs 除左workload , exit 差唔差得遠?
其實睇彩數
Audit有手有腳就做到
冇人理你咩u/靚醜
已經收到AA offer
係呀 啲人又去哂考試
多謝巴打補充
平時都係5、6月最忙啦,331既客會想改數,仲有CN TPD

多左生意,但無多到人,做唔切
D人講野講到1999
講野東一忽西一忽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞