[終極結局篇]尼馬故Season 5英超篇

731 回覆
64 Like 23 Dislike
CH.30 – 海枯石瀾﹑此情不渝

『你係香港人? 』她笑著問。
『係呀......我叫Gary,nice to meet you。』
『我叫Joyce,頭先你講得好到point呀。
『係咩,哈哈……』

------------------------------------------------------------

『咩話!!!你話你係A-League球員!!??』
『真係有機會上陣先算啦,今個星期六妳打開電視,睇下見唔見我出賽。』
『我成日去現場睇架!』她笑說。
『真係?咁就好啦,到時妳可以親眼求證我有冇講大話!』
『掂晒啦,我係體育記者﹑你係運動員,雙劍合壁,呢份project一定拎Distinction!

------------------------------------------------------------

『唉.........』
『做咩呀你?』
『今日我一分鐘都冇落過場,令妳失望了。』
『傻既!來日方長!你自己表現成點,唔洗同我交代架噃!

『真係?你終於入選返一隊?』
『係呀.....不過可能又好似上次咁,有得坐冇得踢。』
『你放心啦。如果你出場,到時我部camera一定當你杜奧巴咁捕捉! 』
『唔好啦,今個星期妳要考試,陣間掛住捕捉我搞到fail左,我咪千古罪人?』
『喂,唔好睇少我既技術喎!我一定可以合格架! 』
『哈哈,咁大家一齊加油吧!』
『嗯!我地快d搞掂埋d手尾先啦!』
『關於羽毛球既體肓革命呢……』

『點解要避開我?點解唔覆我電話,唔覆我whatsapp?你仲當我係朋友嗎?』
『我......』
『你要離開悉尼了?要放棄夢想了?』
『Joyce.......』
『你記唔記得,我地講過要一齊圓夢?』
『當然記得。但我依家已經身敗名裂……仲有咩資格講夢想?』
『呢d只不過係藉口!我一直都以為,終於搵到一個有勇氣追夢既知音人!點知......』
『妳……唉……』
『只要你唔放棄,一定可以東山再起!就算全世界唔信你,我信你……鍾意一個人,就要義無反顧!』
『我……對唔住。』
『唔需要同我講對唔住。我正式宣布,從今日起,世界上少左一個勇於追夢既人。』
『…………』

「JOYCE………」
球隊於晏菲路被打比郡迫和的翌日,次席的車路士以二比零輕取熱刺,聯賽只餘下三場的情況下,現已追至同分。

接下來的周末,是足總盃的四強戰。我軍與藍獅雙雙已於早輪出局,變相有兩星期的備戰時間。

領隊謝菲斯深明這一刻士氣此消彼長,車路士後來趕上,氣勢比我軍為強,因此著令眾人好好善用餘暇,加緊備戰下周日作客韋斯咸的賽事。

然而,天有不測之風雲。

「哎呀!

一次分組對賽中,神童與隊友相撞後,左腳腳踝腫成一塊,看來傷情不輕。

「神童,你入去好好休息一下,再作詳細檢查。」
「放心啦,冇事既!」
「………」

神童知道這種痛楚背後的意義……他血氣方剛,雙眼立時變得紅腫。

口裡安慰著,但領隊謝菲斯及一眾隊員均憂心不已,畢竟球隊以神童的狀態最為火熱,在如此艱難的時刻,若然缺少這把利器……

噠!噠!噠!

眾人訓練完畢,場上只剩下一人獨自練習。

「係GARY…」
「佢走出陰霾了嗎?訓練同以往一樣咁積極!」
「真的嗎?但聽講佢女友鍾仔要……真的嗎?」
「係……佢家人日內會有決定,係唔係要幫佢拔喉。」
「佢體內毒素過多﹑擴散入腦,根本無藥可治,甦醒既機會接近零……」
「唔拔喉既話,就要做一世植物人,倒不如爽爽快快……」
「唉,GARY同佢一個足球員﹑一個體育記者,本身天造地設,點知經歷咁多都冇好結果,真係做化弄人…」
「話時話,頭先GARY好似同領隊會過面,請纓下仗披甲。」
「雖然我好同情佢,但領隊鐵面無私,會唔會咁輕易解凍?」
「依家神童傷左,恐怕領隊都……

。。。。。。。。。。。。。。。。。。

噠……噠……
噠……噠……

黃昏,大部份隊友均已離開,我一個人獨自留守訓練場,為星期日復出作好準備。

「呼……」

臨近夏天,但入夜後的利物浦依然寒氣迫人。

半小時後,我穿回衛衣離開球場,卻於更衣室內碰到剛從醫院回來的神童。

自那日被他罵了一頓,兄弟倆便沒有交談過。JOYCE出事後,他曾發訊息慰問,我卻沒有回覆。
加速呀智仔
「傷勢如何?」我打破隔膜。

他搖搖頭:
「踝骨移位,抖兩個月。」

這個結果,意味他要提早收咧,未能在這場冠軍爭奪戰走到最後。

「領隊首允你星期日重新披甲嗎?」他黯然地問。

我點頭道:
「連你都受傷……佢只好特赦吧。」
「冥冥中,自有主宰。」神童嘆了口氣。
「鍾仔個邊…如何?」他又問。
「嗯……」我黯然。
「個日醫生同我講,佢病毒已經入侵大腦﹑無藥可治,我內心反而平靜……」
「巴打,節哀。」
「當刻,我腦海一片海白,好似聽到佢喺我耳邊講野…」
「講野?」
「嗯。佢話:『人終須死﹑但夢想永遠不死』。佢心裡一直記掛當日一腔熱血﹑為理想不顧一切既我。」我想得怔怔出神。
「當日佢同我講,無論如何都要積極面對,不能停步,何況係呢個歷史關口。」
「你終於明白了。」神童道。
「老友,多謝你點醒我。」我衷心道。
「我答應過佢要用冠軍獎牌作聘禮。就算本左條命,我都要兌現承諾!」
「好!」神童與我雙掌一擊。
「你上次罵得我好岩。我再頹廢落去,對事情根本冇幫助。」我道。
「傻啦,we are brothers…」神童昂首道。
「雖然我唔可以落場……但you'll never walk alone!我地一定可以將英超冠軍帶返晏菲路的!」
「嗯!」
仲有冇
人生無常,原屬等閒。

經過一星期的商議,JOYCE父母終於痛苦的下了決定,於周五早上為她拔掉喉管,了結短暫的生命。

我很感激,由認識兩老那天起,他們便沒把我當作外人,連是否拔喉這件大事,也邀我一同商討。

隔日,拔喉前的十數小時,醫生讓我們分別跟JOYCE的作最後道別。

我走進房間,望著床上那張清秀的臉……這是我倆最後一次的獨處。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

「聽日夜晚,我地就要啟程去到倫敦,預備對韋斯咸既比賽了……」

我在她耳邊輕聲說。

「拔左佢之後……」我撫著她頭上的喉管。
「妳以後就可以好舒服咁睇我比賽,唔需要受到咩束縛……」

我忍住淚水,低頭親吻她臉頰,並從口袋裡拿出一件物事。

「冠軍獎牌依一刻仲未到手……唯有用呢隻介指,作為我倆的訂婚見證。」
「梁若琳,嫁給我好嗎?」

我為她戴上介指,彷似身在教堂之中,二人定下終身。

「依一刻開始,妳就係我老婆。此後上天下地,我終生不娶。」我道。
「兩星期之後,我會帶同英超冠軍獎盃再黎睇妳;兩星期之後,我要晏菲路六萬名利物浦球迷,一同做我地既證婚人!」
「我知妳聽到我講野的。以後我東征西討,無論去到邊度比賽,妳都要來捧場,好嗎?」
「btw妳之前話寫個篇稿……唔知完成左未呢?」
「妳今晚喺夢入面朗讀俾我聽,好嗎?」
「我愛妳,永遠都係。」

我輕輕撫著她的頭髮,又再張嘴親她額角。這一吻,不是道別,而是莊嚴的承諾。
睇到有啲想喊
希望唔好再拖

日期:5月3日
時間:晚上五時三十分
地點:倫敦奧林匹克球場
賽事:韋斯咸對利物浦

「賽事打左接近七十分鐘,紀錄暫時仲係零比零……」
「另一邊廂,車路士暫時領先車士打菲德二比零,呢個賽果完場,車路士將會從紅軍手上,重奪榜首位置……」
「因此,利物浦不斷施展瘋狂突襲,務求保住優勢!!!!」

噠噠噠……

「後備入替既捷禾奴,沿右路急速落底!」
「紅軍喺缺少史達克(神童)之下,今場地面推進未見成效,改以兩翼轟炸,會有轉機嗎?」
「捷禾奴繼續推進,以速度壓過對方,右腳傳中……」
「皮球越過韋斯咸一對中堅,以及今場飾演中鋒既韋赫特!」
「遠柱……一人極速揳前,係今場復任正選既『風之子』GARY!

「喝!!!

「GARY橫身一頂,卻非直取網仔,反而乖巧地頂中波底……」
「皮球呈拋密線,笠死韋斯咸門將!」
「一比零!利物浦打破僵局!」

韋斯咸0—1利物浦

「YEAH!!!
「LIVERPOOL!!!!

「入球後既李文翰眼眨淚光,雙手指向天……」
「…………」
「…………」

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

利物浦 – 未必係最強既球隊,但一定係最有人情味既球隊。

You’ll never walk alone。短短四個字,滿載著默西塞特人既團結。晏菲路草地上滿載既,係夢想﹑盼望﹑同埋對將來既響往。

喺呢度,你唔會見到哀愁……就算有任何不如意,scousers都會一笑置之,好快就收拾心情,昂首上路。

喺呢度,你會見到一道金黃色既光霞,每逢黃昏時份,照耀住KOP看台。呢抹光霞,象徵柳暗花明又一村﹑象徵球隊永不言敗既精神。

隊長奧斯卡,從少無父無母,出身孤兒院足球隊,加入利物浦青年軍後,成為城市象徵人物;

副隊長西蒙,少時曾經加入黑幫,命途沉淪,係足球將佢帶回正軌;

『雷公』飛兒,兩年前成為歐聯冠軍後,發展停滯不前,黎到晏菲路後,獲得重生……

『神童』史達克,自少於單親家庭長大,自少性格自我,係足球令佢學識同人溝通;

最後,『風之子』李文翰,球員生涯浮浮沉沉,曾受傷患﹑紀律問題影響,差點要結束球員生涯……喺呢度,佢重新起飛。

暴風雨的盡頭,金黃色的暇光下,係一個個艱辛而勵志的故事,亦是這座城市﹑這支球隊的精神象徵。

一九八九年,九十六名利物浦球迷喪失性命;但他們遺留下來的,是生命的光輝。人會死,但精神不死;意志會消沉,但夢想不滅,這正是利物浦的精神。

You’ll never walk alone。
記者 – Joyce Liang

屌你若智 還我joyce
當年睇住佢地相識到而家 竟然有情人成為唔到眷屬
嗶~嗶~嗶~~~!

韋斯咸0—1利物浦 FT

「全場完!紅軍艱苦地取得三分!
「餘下兩場聯賽,利物浦暫以得失球優勢,壓住同分既車路士。」
「只要紅軍贏下剩低既兩場……就好大機會,奪得創會以來首個英超冠軍!」
「十六年前既MAKE US DREAM……會否再一次落空?」

「When you walk through a storm, hold your head up high
And don’t be afraid of the dark
At the end of the storm, there’s a golden sky
And the sweet, silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk alone

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk alone.......」

我知我欠左大家好耐,但小弟努力緊了……
奈何返工真係太多野做,今晚淨係出到呢度

之後仲會有起碼三章
包括兩場決賽,作客艾蘭路鬥列斯﹑以及喺主場圍剿兵工廠
我知我欠左大家好耐,但小弟努力緊了……
奈何返工真係太多野做,今晚淨係出到呢度

之後仲會有起碼三章
包括兩場決賽,作客艾蘭路鬥列斯﹑以及喺主場圍剿兵工廠

以故論故 係唔差,但
而家先見到連登有
終於有
好感動
最後幾章,就完晒成個故!
有d唔捨得,由中四五開始響高登睇到呢個故
到到而家year2,原來已經睇左gary踢波睇左4年幾!由學界踢到澳洲區隊,再踢到aleague,西甲,葡超,到而家英超!真係好撚熱血!
雖然梁sir經常拖文,但都要講聲多謝既!
寫左個咁好既故!
會唔會暑假先再有
結局係咪即係今星期冇?
幾時會出
竟然有文
lm
Joyce
屌就屌足咁耐, 估唔到居然埋到尾
等咗咁本來就好嬲嘅
點知呢幾篇又寫得幾感人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞