[終極結局篇]尼馬故Season 5英超篇

731 回覆
64 Like 23 Dislike
做教畜有乜好

好撚多野唔好

中學?

Yes
梁生有文未呀

有啦!等多幾日出結局
梁生有文未呀

有啦!等多幾日出結局

星期六前
梁生有文未呀

有啦!等多幾日出結局

星期六前

永續故事
梁生有文未呀

有啦!等多幾日出結局

星期六前

永續故事

lm
梁生有文未呀

有啦!等多幾日出結局

星期六前

永續故事

lm

呢啲說話聽過無數次
梁生有文未呀

有啦!等多幾日出結局

星期六前

永續故事

lm

呢啲說話聽過無數次

之後會隔幾個禮拜先浦一浦頭
但冇文
梁生有文未呀

有啦!等多幾日出結局

星期六前

永續故事

lm

呢啲說話聽過無數次

但冇文

37日前話嗰日放假出
話未必一兩日出到
到今日都冇
其實梁sir有好多支線劇情仲未交代,所以我希望梁sir唔好草草結尾,始終大家都對呢個故好有期望。
浩南嘅消息
香港隊嘅劇情,無理由淨係踢一場波就算,昔日卜中卡路士,恩尼斯達,奧燒會唔會再出場?因為gary去澳洲讀書之後有提過佢地踢港超踢到風山水起。
澳洲五子有無機會重聚?
小欣係葡萄牙消失後去向?
Richard有無機會做返好人?
以上都係我暫時諗到嘅劇情,當然主線都要好好寫,所以希望梁sir唔好爛尾

[red]昔日卜中卡路士,恩尼斯達,奧燒會唔會再出場?因為gary去澳洲讀書之後有提過佢地踢港超踢到風山水起。[/red]
呢個就算會,都只會輕輕帶過

澳洲五子有無機會重聚?[red]
之後會有少量亞洲盃劇情

[red]小欣係葡萄牙消失後去向?

呢個未必會講了

[red]Richard有無機會做返好人?[red]
今集重要角色之一,當然會有交代

有啦!等多幾日出結局

星期六前

永續故事

lm

呢啲說話聽過無數次

但冇文

37日前話嗰日放假出
話未必一兩日出到
到今日都冇

唔知今晚有冇文呢

星期六前

永續故事

lm

呢啲說話聽過無數次

但冇文

37日前話嗰日放假出
話未必一兩日出到
到今日都冇

唔知今晚有冇文呢

你話呢

永續故事

lm

呢啲說話聽過無數次

但冇文

37日前話嗰日放假出
話未必一兩日出到
到今日都冇

唔知今晚有冇文呢

你話呢

果然一個月前同一個月後入嚟都係一樣未有結局 十分欣賞智智貫徹傳統
距離星期六完結尚有二小時三十分鐘
距離星期六完結尚有二小時三十分鐘

若智:仲有無數個星期六呀ching
碌碌下post 突然見到呢個post

利申 由 中3 追到而家就黎 year 2
2018前完到?
碌碌下post 突然見到呢個post

利申 由 中3 追到而家就黎 year 2

我都係嗰時post1頭幾頁就追
梁sir一貫作風 又走數了
CH.31 –艾蘭路的下午

「加油巴打,最後兩場!」
「利記拎唔拎到英超,睇你啦!」

來自香港老友們的訊息,滿載著祝福。他們有的是阿仙奴球迷﹑有的是曼聯球迷,卻因為我的關係,紛紛祈求利物浦可以首奪英超聯賽冠軍。

1—利物浦 36 +57 82
2—車路士 36 +44 82

「接下來兩場『決賽』,我地先要作客艾蘭路﹑然後返主場鬥阿仙奴……」

艱苦地擊敗韋斯咸,並沒使謝菲斯鬆下來,皆因我軍雖然以+13個得失球領先車路士,但接下來的賽程,對方卻比我們佔優。

利物浦餘下賽程:列斯聯(客)﹑阿仙奴(主)
車路士餘下賽程:曼聯(客)﹑米杜士堡(主)

兩軍都是先客後主,但我們的兩支對手皆為前列份子,失分機會頗高!而車路士若然下周過得了奧脫福這一關,尾場他們只是面對中下游份子米杜士堡,三分志在必得。

換言之,我們最起碼要贏下一場比賽,才有機會保住優勢到季尾。

然而,要作客今季主場未嘗一敗的列斯﹑以及惡鬥換帥後表現勇猛的兵工廠……

「對手,只係一個名詞。」謝菲斯道。
「依一刻,唔需要多講,黎緊我地要踢兩場決賽。」
「大家必須緊記近期既勝利觸感﹑比賽時既氣勢,勇往直前,無畏無懼!」
「係!」
「正所謂創業難﹑守業更難。捱多兩場……只係兩場,我地就可以喺歷史留名!」
「YNWA!」
「今個星期,車路士會比我地早一日比賽,喻意我地作客艾蘭路時,已經知道賽果……」
「咁咪好囉,可以睇住戰果黎踢!」
「NO。」謝帥淡淡地道。
「我教過大家,要記住『太極拳』既拳意……將所有其他比賽既結果統統忘記,方能發揮最大威力!」
「知道,SIR!」
「好,開始吧!」

嗶!

除神童外,全隊上下立時投入訓練,士氣高昂。
星期五晚上,我軍作客列斯前夕,晚上十二時三十五分,醫生正式為JOYCE拔掉喉管。

為了不影響作戰心態,我沒有在醫院陪她走到最後一刻。我知道,她會支持我這個決定。

夾雜著微微細雨,隊巴出發前往利茲市。我帶上耳機,望著窗外不發一言,知道此刻與JOYCE已經陰陽相隔,心如刀割,卻硬要控制著情緒。

噔~

「文,我們一家三口為你送上祝福」

「………」

收到她母親的短訊,我鼻子一酸,忍不住在隊巴中哭泣。

大軍提早到達利茲市,多作一課操練。

「HORRAY!」
「各位,我地機會黎啦!!」

訓練期間,電視機傳來捷報:

車路士在奧脫福僅以二比二迫和曼聯,痛失兩分。

「好呀!

藍軍失分,代表我們明天若能擊敗列斯聯,奪冠機會便高唱入雲!

「好啦,自HIGH完畢!快D投入返操練!」
「YES SIR!」

領隊要我們緊記太極拳的拳意 – 「忘記」。我們不斷提醒自己,不要被車路士的失利影響作戰心態,否則歷史極可能重演。

十六年前(2014)的差不多時間,正正也是球隊即將奪冠之時……

日期:5月11日
時間:晚上六時
地點:艾蘭路球場
賽事:列斯聯對利物浦

列斯如今居於第六位,坐穩歐洲賽事的資格,何謂無欲無求。

然而,艾蘭路球場一向並非其他英超球隊願意光臨之地……本賽季白衣軍團只曾在此輸過一場比賽,韌力非常。

我們要在終極一戰前帶著分數上的優勢,必須令他們輸下第二場。

「利物浦陣容如下:守門高洛斯;守衛曉士﹑雲路圖﹑奧斯卡﹑奧斯龍特;中場西蒙﹑捷禾奴﹑KIKO;前線李文翰﹑韋赫特﹑李奧。」

「神童史達克決陣……謝菲斯以『黑將軍』夥伙李奧打雙箭頭,上仗有入球既『風之子』作後上竄擾。」

「主隊列斯堅韌無匹,失球數字暫為全英超最低!」

「荷蘭世界級防守中場 – 班捷文季初來投,令列斯既中場掃蕩力冠絕英倫……利物浦要打破罩門,今仗非下十二成功力不可!」

嗶!

球證場雞一鳴,比賽開始。

噠噠……

「一開波,『白衣軍團』率先搶攻!?
「唔知以為急需搶分既,係佢地!」

本季艾蘭路的最後一場比賽,主隊不欲讓球迷失望,即使對手是榜首的我們,仍然一輪搶攻……幸好謝菲斯亦有此一著,並不急於壓前,先讓對手消耗體能,穩住局勢。

列斯打法精於中場掃蕩,進攻並不立體,攻了大概二十分鐘左右,便開始將節奏放慢。但見謝菲斯左手一揚,我軍「落花折梅式」瞬即啟動。

「圍住佢呀!」
「唔好俾佢轉身!」

中場,飛兒背身控著皮球,班捷文立時作出緊纏。

「KIKO無法脫身,正自躊躇,應該回後重新組織吧……」
「唔係噃!猶如生左後眼一樣,佢突然之間『咬腰』將皮球精準地送到左路邁步殺上既奧斯龍特腳下!」

好一個「雷公」,每個動作均出人意表,輕輕一腳便擊破對方引以為傲的屏障!這記傳送看似簡單,其實少一點球賽閱讀能力,也難做到。

「奧斯龍特接應傳送,直搗黃龍…」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞