[終極結局篇]尼馬故Season 5英超篇

731 回覆
64 Like 23 Dislike
下星期一次過出大結局

收嗲啦

做讀者做到有咁既反應 真係

但真係
下星期一次過出大結局

收嗲啦

但真係

正路
下星期一次過出大結局

收嗲啦

但真係

正路

入弱智我信
下年再睇
入弱智我信
下年再睇

追咗咁多年,由舊登到連登

若智仍然係若智
根據若智行為心理推算
當若智好有大志講今星期
就會拖到星期日先慢慢寫
之後星期日未寫好
之後一係出一半唔出
一係遲出
之後就覺得既然遲左出就不如潛水到更遲先出...
算啦唔屌若智,可能佢學校真係多野做無講姐!

深潛喎
根據若智行為心理推算
當若智好有大志講今星期
就會拖到星期日先慢慢寫
之後星期日未寫好
之後一係出一半唔出
一係遲出
之後就覺得既然遲左出就不如潛水到更遲先出...

呢個星期都好努力打緊架啦
不過仲未完到
我陣間post住兩章先

就死

就死

夜晚仲要返學
承上文
主角GARY帶領利物浦進佔聯賽榜首,奪冠在望之際…
女主角鍾仔卻受大亨所害,中毒昏迷
而大亨製毒工場被李察炸毀後,逃亡海外時遇溺身亡
承上文
主角GARY帶領利物浦進佔聯賽榜首,奪冠在望之際…
女主角鍾仔卻受大亨所害,中毒昏迷
而大亨製毒工場被李察炸毀後,逃亡海外時遇溺身亡

你唔講真係唔記得晒
CH.29 – 歷史的輪轉

噠噠噠……
噠噠噠……

「GOAL!!!」

「入波!黑將軍韋赫特埋齋,紅軍二比零擊敗哈德斯菲爾德,繼續兩分lead住第二位既車路士!」

「You'll never walk alone!」

------------------------------------------------------------------------------------------------

美活訓練場。

噠~噠~

「快呀,再快D!」
「GOGOGO!」

謝菲斯指手劃腳,不斷示意球員勤於跑動,催谷狀態。

他知道球員是否有足夠體力維持「唯快不破」的理念,是能否奪冠的關鍵,因此連日來高強度及恢復性訓練交替進行,務求保持佳態之餘,亦能儲存體力。

危急存亡之秋,背後的車路士虎視眈眈,隨時後來居上之際。四十年的等候,決不能在此刻功虧一簣。

嗶!

「快D,去呀!」他繼續指令球員,不敢怠慢。

「對唔住教練,我遲到……」

就在此時,一名球員姍姍來遲,比集訓時間足足遲了45分鐘。

謝菲斯教練瞪眼望著,極為不滿。

「從醫院來嗎?」
「係,SIR…」
「近來發生既事我明白,我講過好多次,唔可以受私生活影響自己既職業操守。」謝菲斯扳起臉。
「GARY,你明白嗎?」
「我明白,係我唔岩。」
「連續三次了。呢個關鍵時候,我唔要有一個咁不守紀律既球員。今個星期六對打比郡一戰,你休息一下。」
「教練……」
「你好自為之。」
「…………」

----------------------------------------------------------------------------------------------------

「GARY,你既事我知道,但軍令如山,你幾日都遲到,我都冇辦法…」
「明白…」

副隊長西蒙一向鐵面無私,雖然素與我交好,但我違反軍令,論罪當誅,他也沒話可說。

我明白軍令的重要性,對於領隊因為我遲到而下令處罰,也只得欣然接受。此刻,與躺在醫院的JOYCE相比,這些根本不重要。

午飯席間,一眾要好的隊友紛紛送上慰問。

「GARY,醫院個邊情況點?」阿史問道。
「…………」我不發一言,只是搖頭,等如給予了答案。
「我明白你感受,但難道你要就此放棄自己?」
「得返四場聯賽,我地就目標達成!難道你要喺呢個時候捨大家而去?」
「我地努力左成季……係成季呀!我地講好左,要一齊踏上英超冠軍頒獎台,一齊捧盃!」
「……各位,」我淡淡地道。
「我明白大家既好意。但呢一刻,我真係唔想諗其他野……佢訓緊喺醫院,好需要我陪住佢。」
「GARY,黎緊連場大戰,爭標最後直路,大家真係好需要你。」奧斯卡正色道。
「球隊近來狀態咁好,我有信心。」
「你……唉……」
「夠了!」

一直默不作聲﹑席上年紀最輕的神童,突然拍桌怒吼。

「懦夫!當日我地一齊為正選打生打死,講咩共同進退!依家臨過終點,你竟然自己跳船,叫大家加油!???」
「神童……」

我從沒見過他發這樣大的脾氣,不知要如何反應。

「講咩為左條女……根本係你自己承受唔起失敗,怕輸!」
「神童,大家兄弟……唔好內鬨……」
「咁唔係咩!大亨件事,領隊已經幫你cover得乾乾淨淨,係你自己庸人自擾,唔夠膽面對而本pea!」神童沒有停下。
「鍾仔依家訓喺醫院係事實,但係如果佢知道你因為佢而意志消沉,佢會寧願你忘記左佢!我雖然同佢只有數面之緣,但我好清楚!」
「………」

眾人不說一話,氣氛什僵。我被罵個狗血淋頭,卻未敢反駁。

「午膳時間完畢,球場集合!」
「……係!」
「GARY……」
「唔好理佢,等佢自己反省下。」
「…………」

西蒙嚷叫眾人離開,飯堂只剩下我孤伶伶一人。
星期六下午二時四十分,利物浦政府醫院。

「……GARY,來了?」
「嗯。」

病房裡坐在床邊的,是JOYCE雙眼紅腫的母親,看來剛剛哭過。

我走進房間,放下剛在便利店買的日用品,問道:
「醫生巡房了嗎?」
「還未,他說今天會替阿琳作一次詳細檢查。」
「嗯,這裡交給我。您辛苦了一整天,到市內吃點東西吧!」
「沒關係,我也有很多問題想問醫生。」
「醫生說英語,我在這裡就可以了,回頭給您覆述……您先去吧。」
「……那好吧,麻煩你了。」

母親離開後,我整理一下JOYCE的個人物品,便坐到她床邊,怔怔的看著她,也不知該說些什麼。

她已經昏迷了整整三個星期。這段時間,醫生替她作了多次檢測,希望找到方法將她體內壓抑腦部供血系統的毒素找出來。奈何,她服毒時間太久﹑份量太重,毒素亦為大亨親自調配,並無先例可循下,現階段無藥可解。

我替她洗了個臉,按下病房的電視機的開關。

「利物浦出場陣容如下:守門員高洛斯﹑後衛李安曉士﹑安蘭﹑奧斯卡………」
「依家既形勢十分簡單,利記領先次席車路士兩分,只要贏晒餘下四場比賽,就可以初嘗英超冠軍滋味!
「四場比賽入面,今場被譽為最容易過的一關!作客既打比郡近況不俗,但拍埋紅軍度,距離卻十分明顯。」
「佢地有兩名傷兵,而主隊除左GARY LI之外,基本上『夫添』上陣!」
「聽聞GARY既缺陣,係因為紀律問題!」
「缺少左呢位『風之子』既速度,利記要順利奪取呢三分,有難度嗎?」
「好啦,雙方準備就緒,開波!」

望著電視中的隊友,我內疚不能與之並肩作戰,只能默默送上祝福。

噠噠噠……
噠噠噠……

「上半場7分鐘,飛兒喺中場一記長傳,『神童』史達克邁步殺上!」
「K角位,史達克邊走邊射……拉弓一抽!搞掂!
「一比零!!僅僅用左7分鐘,爭冠大熱利物浦先開紀錄!

「YEAH!
「LIVERPOOL!

晏菲路球場的歡呼聲,從千里之外傳送過來……球隊開局如此順利,連我也忍不住在房內震聲高叫。
癡線
有文
「妳睇到嗎?神童入左波啦!」我對JOYCE說。
「只要贏埋呢幾場,我地就係英超冠軍了!」
「妳記唔記得呀?我話要用冠軍獎牌同埋后冠,送俾妳做聘禮!」
「利物浦歷史性首奪英超……到時既晏菲路一定好震撼!球迷一齊衝落球場同我地慶祝;所有隊友會帶同佢地既家眷,一同出席呢個盛事……」我想得怔怔出神,一夥心飛到了一個月後的頒獎台上。
「……到時侯,妳願意做我既PARTNER,一同出席慶典嗎?」

寂靜的病房中,只得我一人說話,望著JOYCE清秀卻憔悴的臉龐,我的眼淚奪眶而出。

「妳醒下啦,好嗎…… 」我哽咽。
「為左妳,我同神童前幾日鬧左場大交……佢話我怕失敗,唔肯抬起頭做人,但我真係好辛苦……」
「我其實好想……好想同班隊友一齊共同進退,喺爭冠路上出一分力,但如果我身邊冇妳,又有咩意思?」
「妳快D起身啦……

我埋首緊貼她的纖纖玉手,不住飲泣。

「好了,巡房時間。」
「嗯……」

過得不久,醫生終於到來,替JOYCE作詳細檢測,著我先行離開房間。

我稍為收拾心情,走出房門外,繼續留意著球賽戰況。

「李奧暴走一段,傳到禁區頂,正係『雷公鑿』的發招位置!」
「飛兒第一時間,右腳直取近柱!!!
「哎呀……緊緊斜出!未能拉開紀錄!
「利物浦遲遲未搵到PLAN B取得燕梳球……相反打比郡適應節奏後,反擊開始見威脅!」
出文阿
Btw我利黎hj踢,智智去唔去睇
Btw我利黎hK踢,智智去唔去睇
這時侯,替JOYCE檢查的醫生走了出來。他的臉色告訴我,情況不妙。

「病人家屬呢?」
「佢地行開左,應該就快返……」
「咁……」
「有咩不妨……同我先講。」我鼓起勇氣道。
「好,請你跟我入黎。」
「………」

此時,後面的電視機亦傳來消息。

「打比郡得到角球機會,最後2分鐘!」
「角球開出,三四名球員同時起跳……皮球卻落入人叢當中!」
「混亂之間,白衫後衛堅士拿快腳篤入!,一比一!」
「OH MY GOD!呢個可能係本季最為關鍵既入球!

--------------------------------------------------------

嗶~嗶~嗶~!!!!

利物浦1—1打比郡       FT

聯賽榜形勢
1—利物浦 35場 得失球+56 積分79
2—車路士 35場 得失球+42 積分79

PLAN緊年尾去晏菲路睇

PLAN緊年尾去晏菲路睇

哪有徦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞