[終極結局篇]尼馬故Season 5英超篇

731 回覆
64 Like 23 Dislike
終於過嚟
等你好耐
終於捨得過黎呢邊
循例打下屎忽先!
btw,而家飛兒似主角多過gary!
想睇gary救世界呀!
終於過黎
留名
當年考梗dse嘅時候就係係舊登追你個故 而家都係英國讀梗year 2啦 巴打幾好嗎
留名
有危險
文呢

CH.28 – 大亨的最後探戈

槍聲劃破長空,我車子的右邊輪胎被打破。

事情突如其來的發生,我腦裡一片空白,聽到槍聲,下意識整個人伏在車椅下。

「嘭嘭!」「嘭嘭!」

接下來,又是兩下來自右邊的槍聲。我念如電轉,馬上猜到了事情始末。

戴利所言非虛,大亨看來已經知道了我們的計劃,今晚便要向我復仇!

「嘭!」

「SHIT!」

我知道自己命懸一線,一直伏在車身之中。車胎被打破,我無法開車逃走﹑又手無寸鐵,想要爬向左首車門離開車廂,以雙腳逃命。

打開車門後,我卻暗暗叫糟……下了車,在更空曠的馬路上與槍手對侍,豈不坐以待斃?

然而,與其一直躲在車廂中等侯宰割,倒不如放手一搏……

「嘿!」

整個人跳出車子,我以車身作屏障……槍手知道我手無寸鐵,遂停止了開火。「轟」的一聲,那槍手駕著電單車繞過了車子,輕而易舉來到我跟前,卻是一名拉丁臉孔的大漢!

「我命休矣!

我逕自叫苦,只見那大漢不發一言,槍口對準了我的左腳。

「嘭!!!」

我正閉目待死,突然之間,另一下槍聲卻打破僵局。只聽得「哎呀」一聲,大漢手腕中槍!

「MALDITO! 」大漢怒吼,卻是西班牙文。我馬上衝前拾起手槍。

那大漢明顯是久經風浪的殺手,眼見任務失敗,馬上發動引擎,電單車瞬即離開現場……我雖然握有武器,卻只想脫離險境……沒意圖要向其追擊。

我目送著槍手逃離現場,然後緩緩轉過身來,看見了發槍救我一命的恩人。
「……李察,唔好走!」

他想要轉身離開,我馬上張聲叫住。

千鈞一髮間,我認出這位救命恩人,正是這個曾經跟我出生入死的好兄弟!

「…………」

他停住了腳步,緩緩轉過身來,卻不是李察是誰?

「好耐冇見。」他淡淡的道。

與大亨的鬥爭,此刻依然危機四伏,但驟然看見李察,焉能教我不激動莫名?

黑夜肅殺的公路上,我倆不發一言地對侍著。我向前走上兩步,李察卻舉槍大喝:
「企係度!」
「………」
「GARY,如果你係想勸我自首,不必多費唇舌了。」
「瑪蓮娜講個個『某人』,就係你嗎?」
「總算你估到。」
「幫助大亨製藥﹑出手救我同JOYCE﹑又唔肯透身份既神秘人……除左你,仲有邊個?」
「咁多年冇見,你變得聰明了……」李察道。
「只係,呢幾年你一直逃亡,何以突然會黎到英國?」我問道。
「唔好問我呢D無聊問題住!」李察突然喝道。
「…………」
「冇錯,當日你女朋友想窺探大亨既秘密,我因為同你地相識一場,就出手相救。加入大亨團隊之前,我早自製左無線電波同外界聯絡,希望藉機將佢逮捕,以便我事後脫身。陰差陽錯之下,我居然聯絡上大亨既前妻。」
「瑪蓮娜。」我點頭。
「冇錯。我同佢裡應外合,一個搜集大亨既證據﹑一個引導警察,希望將大亨既工場連根拔起,幫到你地之餘又幫到自己。可惜……」他嘆了口氣。
「可惜乜野?」
「大亨其實早就知道你同JOYCE之間既事,亦知道左呢個計劃……」
「咩話!咁JOYCE依家……!???」
「唉……」李察語氣變得惋惜。

他如此反應,彷彿已經告訴我答案。

「李察,到……到底……JOYCE依家點?」我害怕得口齒不清。
「呢兩個月黎,大亨一直暗中向JOYCE餵食一種慢性毒藥……」
「毒藥!???? 」我背脊頓時涼了一截。
「佢依家昏迷未醒,你快D去救佢。」
「…………」

。。。。。。。。
。。。。。。。。
「毒性對其身體機能既破壞,已經被止住了,但係……」
「但係乜野?」
「病人中既係一種會摧毀中樞神經既慢性毒,因此,縱使毒性已經被壓制,佢既中樞神經系統,康復既機會係零。」
「咁即係點?」
「佢甦醒既機會率,微乎其微,接近零!即使奇蹟醒返,亦會完全喪失思考能力。」
「……………」

--------------------------------------------------------------

四日後。

。。。。。。

「一則突發新聞。」

「一艘中型快艇於北大西洋沉沒,船上乘客全數罹難。」

「消息指,該艘快艇接載兩名蛇頭及二十多名前往美國既人蛇……初步相信因為負荷過重,又遇上暴風雨,因而沉沒。」

「有傳聞指,日前被揭發犯下殺人及販毒罪而潛逃既英國商人 – 泰迪卡龍,亦係罹難者之一,不過消息未經證實……」

「接住落黎,我地睇睇其他新聞……」

。。。。。。

「一代商場傳奇,居然落得如此下場……」尤珍妮道。
「唉……」戴利搖頭嘆息。
「一個葬身大海﹑一個係醫院昏迷不醒﹑一個終生遺憾……我認識GARY同鍾仔多年,估唔到佢地有個咁既結局。」
「大亨作法自斃,GARY會否稍稍感到安慰?」

戴利搖搖頭:
「GARY份人我好清楚。從前,佢生命裡只有兩樣野,一係足球,二係鍾仔,心入面從來冇仇恨。」
「但鍾仔依家既情況……」二人想起JOYCE,心裡黯然。

「老友,你要振作呀……」

戴利望著窗外,一夥心飛到了遠處的默西塞特郡,為我默默打氣。

CH.28 - 完
支持
大享肯定未死

最後我利係anfield奪冠之際 條友仔返黎復仇
一槍打到gary半身不遂

等左咁耐 終終有了
留名
先留名再重新追一次
唔好sad end
鍾仔
梁蛇返來啦
Joyce
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞