新手置業-返大陸買料裝修綜合討論

1001 回覆
22 Like 165 Dislike
我打算搵呢間 好似唔錯
呢間我去過望下,家合居果度地鋪,專做門, 好似幾好,佢有做暗門。條女SALES幾靚女幾好傾。
係呀 條女幾靚 又幾有耐性
成日j自己咩十大名牌
不過算貴 但佢實木門黎

唔知手工點
同埋上去報價呢最好帶埋單位平面圖,
我妹果間呢當場 計個報價
實木門可以做大門
房門同廁所門用返輕身木會好啲???
其實度門細 個較靚 拉落都唔會好重
隔音又好好多又唔係貴好多
明白 其實最主要都會考慮返隔音問題
費事有門同無門一樣
裝洗衣機果個人講,佢話唔裝會有臭味
有冇打算改廁所門?
原諒我cut左圖
呢個係近大門 其實後面擺左個雪櫃↓

衣櫃↓.間隔就唔似市面上果d 可以改變
所以最好諗清楚擺位

由頭到尾流程就↓(純粹個人經驗,只供參考)
①求其睇岩一間(當然你可以搵完一間又可以搵另一間報價反正唔洗錢又可以坐下飲杯水,我妹呢間純粹因為我陪跑行到腳都軟哂見佢門面又靚先入去)

②跟住同佢講想點整(其實佢地成個場都知你香港人地方細,基本上都知你地想點整嫁啦),當然有哂屋既尺寸
,佢就逐樣講 遂樣計錢(注意下如果櫃背後冇貼牆佢可能會提你轉用厚身背板,都千零蚊嫁,留意下,然後我妹呢間就一個衣櫃佢就包唔知幾個櫃桶呀唔知幾多個間隔呀咁),咁計好哂大約既數,多數都大約計埋運費呀 師傅錢呀 就比哂你睇,等你有個預算。(實際到後期你要預多小小,因為都係紙上談兵9up),同埋佢地有個上門度尺費 ,如果你ok間野,佢會搵人上門度尺,到時候要比度尺費個度尺佬,而係冇得扣落到時你既櫃錢(你當比車馬費茶錢,間間收費可能唔同,呢間收三百)。

③我地睇落初步呢間步價錢都ok(你可以格哂價啦,揀岩心水),所以都搵佢上門度尺,上了黎就同佢講 呢到呢到想點點點整,呢度呢又想點整點整,佢就係果到度尺,因為牆身有電制,地腳線呀,燈制呀果d,佢就度度度畫畫畫,跟住講完收錢佢就走人。

④過幾日間野就比左電腦畫既圖,有哂尺寸呀咁,櫃間隔擺位呀,唔理相可以改,因為好似上面講唔似市面買現成有得改,有埋最終收費表果d ,咁你覆過哂冇問題就比定金佢地先開工的。佢地差不多做好佢就會約你上去睇大致成品,比你覆下尺寸(當時佢約係地鐵站等佢,佢再車我地去間廠到,去到都係睇下摸下係咁2覆下尺,睇落四四正正冇穿冇爛都ok)

跟住就運落黎就再約時間收貨,安裝咁
結果如上面圖片(尾數佢一定要我地一收貨就要比,唔係裝好先比,果陣有種伏味濃,最後冇事)

On99,大陸裝修料唔防火,煙頭都燒得著
幾靚啵 求卡片
淨係保險都攪唔掂啦。

我上年有個伙記整親訓左一個月醫院,期間照出糧比佢同埋d雜費,埋單四萬幾,今個月先判工傷,保險未知賠唔賠足。

呢行咩人都有,你自己出去搵裝修,你係未每日師父做野果八粒鐘睇實佢?

我唔知你地買唔買到勞工保險,我個保險佬話一定要有商業登記先受。
幾靚,求卡片x2
tg = oooo1o2o
你有無買過先
無就即係鳩Up
我買左個大陸電視櫃
啲料靚過香港同價好多
一個櫃等於人哋兩個咁重
我又買左個2米飾櫃,裝好搖都唔搖下
早十年大撚把呢啲新聞,你咪試下擺個煙頭係個櫃入面睇下著唔著
平嘢一定係
但同香港同級嘅會平香港成倍
反正香港好似實惠紅蘋果咪又講到明大陸廠
有,但諗緊有咩方法最平去改
一開門就對廁
求卡片X3
另外問, 佢修口就成點?好唔好?有冇圖睇下
呢個係香港定大陸?
大陸
安裝都係佢地派埋人黎裝?
唔岩位佢地會負責埋嗎?

Btw, 咩叫唔理相可以改?
重以為沉左post

安裝佢會報埋個價比你揀香港(貴d)或者佢地師傅(平d)(唔好問個師傅邊到黎既,心照啦)

唔岩位就唔知就點啦,暫時未試過,個人認為除非你牆身牆角唔平唔直離哂大譜,如果唔係我睇佢度尺條友既功夫都已經夠留意哂d位(可能屋細整野小冇錯咁多)

送黎果陣都打爛左電視櫃玻璃,佢地都換番比我(緊係換啦,唔通要我地硬食咩)

至於你問唔理想果到,係衣櫃d間隔高低位,你想高d咪同佢講,佢又會改番幅圖比你睇(所以最好自己睇下附近有冇野可以比自己試下位置高低位擺位,冇謂到時住落唔岩要自己改)

最後卡片終於搵到啦↓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞