新手置業-返大陸買料裝修綜合討論

1001 回覆
22 Like 165 Dislike
我so far都搵咗3-4個朋友介紹嘅師傅
都係唔錯 遲下會再比較下邊個好啲
其實磚我都諗住去佛山買
無事咪好囉
有時出左事,泥水工賴電工,電工賴木工
如果搵裝修公司,起碼有個老細喺度,總之有事你可以追住佢
我係懷疑緊如果啲料全部我都準備好
重會唔會有公司肯接我個job
有就點都有
但係佢齋食你工人錢,你預佢唔會點上心,十問九唔應咁囉
所以我都係諗住搵朋友相熟兄師傅
睇下可唔可以畀多少少錢 等師傅做好埋佢
朋友相熟又係煩
一樣嘢出面10蚊點知佢開你11蚊,你問完又唔叫佢買又好似好唔比面
另外又唔知催唔催得,催多兩聲又會周圍同人講你好煩
一定唔會搵相熟
sorry 我相熟意思係想講啲朋友真係用過又覺得okay
呢啲師傅會唔會好啲
呢樣真,唔只係裝修,其他野都係
https://www.youtube.com/watch?v=2gLz9bd3V6w
買左個MINI版,用後真係好用,將來新屋智能家居一定要有
https://www.youtube.com/watch?v=DxQMuazYQoE
大家將來會鋪地磚定膠地板?
有冇巴打用過膠地板?可以分享下?
諗緊整唔整呢啲智能嘢
基本上都係木紋磚
唔好貪平舖地板
點解呢巴打?膠地板耐用啵
你喺連登問大陸野想有咩意見比你
我都唔想,有邊個想返大陸呀???
我有錢,我所有野都用外國野唔益蝗,
但現實係要用低成本去裝修,唔問大陸可以點?
問題唔係大唔大陸野,係你喺錯地方問

認真答你, 磚果d 其實部分靚既質料就差外國唔係好多不過款就一定冇外國咁靚紋亦冇咁多, 但傢俬木器真係一分錢一分貨, 最好問相熟既朋友有冇介紹仲好...
通常都同個客去新填地街/駱克道睇 睇啱個客自己買 師傅裝 好少可幫個客揀埋 (除左d基本蘇面 十零蚊個果d)

利申:屋企做裝修
我問過幾位朋友佢哋屋企都裝修過
佢哋都選擇用木紋磚
膠板上網睇過下都唔係話唔耐用
而且都易打理
不過一刮花就好似爛(聽講)
同埋冷縮熱脹會搞到出縫
哦,咁睇黎真係要再考慮下用咩做地板
身邊D FD都未上樓,上網睇D人都唔敢拍心口介紹,唉,
BTW 多謝分享
我個人意見就揀舖木紋磚 始終靚仔耐用最緊要
不過呢啲真係個人喜好
有人一樣會舖木板 膠板 竹板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞