新手置業-返大陸買料裝修綜合討論

1001 回覆
22 Like 165 Dislike
做家私會貴好多?
我諗住自己ikea 鳩買算

反而想知有咩重要d 嘅地方要留意
訂做傢私好很貴
不過勝在可以盡用空間
性價比唔太值啦我覺得
除左廚房櫃之後,其他都係the sims 咁就夠
2千至3千蚊呎都有
買現成可以慳一倍,當然要買到fit晒位係無可能
我諗你諗下換唔換水喉電線,會唔會拆牆造櫃,地下鋪磚定無縫咁上下
點先知洗唔洗搞水喉電線 果d? 問定上一手幾時做過? 同埋點check, 點估價?

拆牆造櫃即係用個櫃黎做牆?

無縫係咩意思
舊樓水喉可能用鐵喉唔係銅喉,唔識睇你問管理處佢應該答到你你換左未
電就你唯有問上手,因為唔易睇
如果換全屋水喉電線你預3,4萬
有好多人會用櫃間牆,可以偷左完先牆個位,但係拆牆又萬幾,造櫃又萬幾
地板可以鋪磚,可以鋪木板,可以鋪無縫木,無縫木就唔係木板嚟嘅,你當係膠,一塊一塊咁扣住喺地下
好處係平,平,同平,但唔可以倒水拖地同會有空鼓聲
我發覺而家全屋裝修,9成人都會舖木紋磚
同我好似
買燈?非常易壞,自已換又麻煩
唔該曬巴打
等我研究下
有冇人德馬買潔具
知唔知點樣分拉絲款?
如果做櫥櫃既枱面石 大家會去邊到買?
屋企前年裝修完, 裝修師傅就係老豆D痳雀友frd識左十幾年, 佢地有個大6 supplier list, 因為佢地長期攞開大量貨, supplier比D料傢俱係會靚好多 (厚身真木, 唔係渣滓混合木), 不過木門, 大閘, 飯桌個D都係用返旺角/本地D supplier, 大6 supplier 主要係超大型傢俱 (床, 櫃 etc...), 裝修師傅話本地D supplier一樣係大6料, 但再質素差一個level (賺1倍), 價錢再至少mark up 1倍即係賺200% 不過, 只要你有錢, 真正意大利料係有既, 海怡D意大利傢俱店, 一張單人真皮sofa仔要15K, 一張茶几8K
應該都係太子果堆裝修街買
大陸都唔平,一張靚料雙人床都6k人仔,食飯台都3k up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞