新手置業-返大陸買料裝修綜合討論

1001 回覆
22 Like 165 Dislike
大家好,小弟買咗居屋,想用有限錢做出心儀GE安樂堝。
希望各位巴打有經驗/未有經驗都歡迎有黎發問討論,有咩鐘意GE圖都放上黎一齊分享下
咁細佬拋磚引玉先

1:家合居

好都裝修材料都好平, 建議買晒寄返香港,等裝修師傅搞(求巴打們分享經驗)
例子:牆身電插蘇(孖蘇) ,上面賣3X人仔 , 香港灣仔賣8X港幣

2:百安居

呢間未去過,但知道似宜家咁(求巴打們分享經驗)

另外有冇巴打現在屋企係用緊智能家居等等可以分享吓?
送木蚤
冇咁多木蚤啦

個人喜歡咁樣GE廚房,唔知有冇巴打可以分享下
LM
去裝修公司問就得啦 唔通你自己裝修咩
油漬抹撚死你
以為安裝好易??少年你太年輕了,就算你度好曬尺寸,送到上門,都係裝唔到,因為大陸廠會偷工減料之外仲會扮勁送多幾mm俾你。務求你裝又裝唔落,裝到又差少少
係油漬抹撚死我嫁啦,其他有咩分別?
呢點緊係啦,一分錢一分貨,所以咪想睇下有冇成功GE巴打可以分享下,
就咁睇巴打你好似有經驗, 點解決?
谷撚氣既衣櫃同曬九氣既電視櫃
個兄弟做開裝修既,幫我度尺寸搵淘寶整 ,送到落黎,佢話平係平過佢地訂做既,手工同質素真係好撚求其,用左兩年就散散地咁。好彩租約夠期唔洗眼冤,立即處決
家之福好似都係一個唔錯嘅選擇
我見有唔少人返上去搵公司訂做 成果都唔錯
所以都有呢個諗法
我覺得唔係間間都噉嘅
其他料就扮睇唔到唔抹
將來係AI智能家居係大方向
https://www.youtube.com/watch?v=gmA4f5KbeHw

有冇用過GE巴打可以分享下
我睇過呢個 係一個配對平台嚟
佢哋純綷幫你搵師傅接job
但係個平台係冇監管機制
姐係幫你哋配對完收撚完中介費就拍拍屎忽閃水
有咩自己同師傅傾掂
所以我唔建議呢個平台
反而搵啲有人用過又唔錯路公司重好
大陸磚,插蘇,電線好正,櫃呢d沒試過
你岩
其實宜家去大陸實體不如直接淘寶

https://m.tb.cn/h.3CI469W?sm=4ad925

近排裝修我淘呢隻又平又靚
D師傅問我要唔要1百蚊個

地板 牆紙又係平過香港好撚多

根本香港你買d唔貴既
其實都一定係大陸貨
但賣貴你一倍 (香港人工,倉租,無辨法)

除非你比好貴買歐洲料
依家香港地好撚多裝修公司都好撚伏
反正做你一次生意 劏撚完你就爛尾完場
你新居幾多呎
係呀,我打算呢D就會買返香港比裝修師傅裝
仲有咩可以買返黎比裝修師傅裝?
大家分享下
裝修公司太大食 仲有機會爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞